Jakie talerze wybrać do swojej kuchni?

  • 23.12.2019, 10:39
  • garneczki.pl/
Jakie talerze wybrać do swojej kuchni?

Podziel się:

Kompletowanie talerzy do zastawy stołowej może okazać się prawdziwą przyjemnością. Musimy tylko wiedzieć, czego szukamy i czego oczekujemy. Szeroka oferta talerzy na rynku daje możliwość swobodnego wyboru wielkości, koloru, materiału oraz producenta. Możemy wybierać spośród małych spodków pod bulionówki, talerzy deserowych do słodkich przekąsek, dużych naczyń do serwowania obiadów, głębokich talerzy do pysznych zup czy dekoracyjnych naczyń, na których ułożymy owoce lub przystawki. W jakie naczynia najlepiej się zaopatrzyć i czym różnią się od siebie?

Talerze o różnym zastosowaniu

Praktyczne talerze na sztuki dostępne na rynku to bardzo wygodne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących sobie możliwość indywidualnych wyborów. Mogą być to klasyczne talerze płaskie obiadowe, głębokie i deserowe, ale i dekoracyjne talerze do serwowania przekąsek. Dzięki ofercie naczyń na sztuki można wybrać zestaw składający się dokładnie z takiej liczby elementów, jaka będzie nam potrzebna. Dzięki temu nie przepłacimy za gotowy już komplet samych talerzy lub cały serwis obiadowy, a jednocześnie będziemy mieć naczynia odpowiadające nam w stu procentach.

Na rynku znajdziemy talerze o różnym zastosowaniu:

  • dekoracyjne

  • obiadowe

  • głębokie

  • deserowe

  • spodki

  • do przekąsek

  • gourmet

Piękne talerze dekoracyjne

Talerze dekoracyjne to pięknie zdobione, bardzo estetycznie wykończone naczynia w ciekawych, zarówno stonowanych, jak i jaskrawych kolorach. Tego typu talerze służą do serwowania owoców, ciasteczek, pierniczków, słodkich i wytrawnych przysmaków. Postawione na stole przygotowanym dla gości mogą odróżniać się od pozostałej zastawy stołowej kolorem oraz wyglądem, dzięki czemu od razu rzucają się w oczy. Różne rozmiary dostępne na rynku umożliwią zaserwowanie gościom przeróżnych smakołyków. Naczynia te wykonane zostały z drewna, drewna w połączeniu z ceramiką, stali nierdzewnej, porcelany, innej ceramiki lub szkła. Elegancko zdobione, ze żłobieniami, wypukłościami, motywami świątecznymi, kwiatowymi, nieregularnymi wzorami doskonale zaprezentują się na stole w jadalni, ale i na stoliku kawowym w salonie.

Niezastąpione talerze obiadowe

To duże, płaskie talerze umożliwiające podanie gorącego posiłku. Odporne na wysokie temperatury posłużą przez wiele lat. Naczynia te sprawdzą się każdego dnia do zaserwowania przygotowanego obiadu domownikom. Przydadzą się także podczas zorganizowanego przyjęcia dla rodziny i bliskich. Eleganckie talerze obiadowe pozwolą na nałożenie sporej porcji dania głównego, dzięki czemu będziemy mogli delektować się posiłkiem składającym się ze smacznego mięsa, ryżu lub ziemniaków i zdrowych warzyw. Na talerzu obiadowym zaserwujemy także spory kawałek zapiekanki makaronowej, lazanii lub pizzy. Uniwersalne zastosowanie tych naczyń sprawia, że niewątpliwie powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Talerze obiadowe produkowane są zazwyczaj z porcelany, ale spotkać można również artykuły z innego typu ceramiki - fajansu, porcelitu czy kamionki. Nowoczesne naczynia wytwarzane są także ze szkła hartowanego, które nie nadaje talerzom tak eleganckiego wyglądu jak porcelana, ale sprawia, że są one bardzo praktyczne i dość wytrzymałe na obicia i wysokie temperatury. Bez wątpienia jednak to talerze porcelanowe uważane są za te najlepszej jakości. Wynika to z właściwości samej porcelany. Materiał ten jest:

  • twardszy niż inne typy ceramiki, a tym samym odporniejszy na pęknięcia i obicia,
  • odporny na wysokie oraz zmienne temperatury,
  • bardzo gładki, dzięki czemu jest higieniczny i łatwy w utrzymaniu czystości,
  • odporny na działanie czynników chemicznych - detergentów kuchennych,
  • śnieżnobiały z prześwitami - prezentuje się wyjątkowo luksusowo.

Porcelanowe talerze obiadowe znajdziemy w ofercie takich marek jak Ambition, Chodzież, Florentyna, Lubiana, MariaPaula, Porcelana Karolina czy Ćmielów.

Talerze głębokie - nie tylko do zup!

Talerze głębokie, tak samo jak płaskie talerze obiadowe, stanowią podstawę wyposażenia każdej kuchni. Swoje zastosowanie znajdą przede wszystkim do serwowania pierwszego dania - różnorodnych zup i kremów. Wygodny, duży talerz z wgłębieniem na środku umożliwi nalanie kilku nabierek smacznej zupy warzywnej, kalafiorowej, pomidorowej, ogórkowej lub kremu brokułowego czy serowego. Tego typu naczynia sprawdzą się także do podania porcji makaronu z sosem, potrawki z kurczaka, gulaszu czy innego dania jednogarnkowego. Warto również wiedzieć, że aby elegancko zaserwować zupę podczas uroczystego przyjęcia, talerz głęboki umieszczamy na płaskim talerzu obiadowym. Dlatego też te dwa rodzaje naczyń powinny być do siebie dopasowane. Talerze głębokie można zakupić na sztuki lub od razu w komplecie z talerzami płaskimi. Najczęściej wykonane są z takich samych materiałów, co wcześniej wspomniane talerze obiadowe - porcelany, ceramiki, kamionki lub szkła hartowanego. Szukać ich należy także wśród ofert tych samych producentów.