piątek, 26 kwietnia 2024 20:47
Reklama

Spraw, by kuchnia w twojej restauracji była miejscem, w którym pracuje się wygodnie

Dobra lokalizacja, skuteczna promocja i atrakcyjna oferta mogą sprawić, że lokal gastronomiczny będzie udanym w przedsięwzięciem nawet tam, gdzie konkurencji jest aż nadto – centra wielu naszych miast tętnią wszak życiem przez cały rok. Mimo wszystko zawsze warto dbać o to, by praca w nim była wygodna i wydajna. Kluczowe znaczenie ma tutaj kuchnia, w której nadmierny pośpiech wskazany nie jest. Dołóżmy więc starań, by po prostu nie był potrzebny.
Spraw, by kuchnia w twojej restauracji była miejscem, w którym pracuje się wygodnie

Bądź wobec siebie bardziej surowy niż Sanepid

Nie tylko po to, by nie bać się kontroli, która może mieć miejsce w każdym momencie. Inspektorzy uważnie przyjrzą się czystości poszczególnych elementów wyposażenia, wyznaczeniu pomieszczeń i stanowisk o określonych przeznaczeniach, sprawdzą termometry w urządzeniach i ocenią jeszcze wiele innych kwestii, takich jak łatwa w myciu podłoga. Aby kuchnia mogła być przestrzenią sprzyjająca wygodzie i wydajności pracy, musimy zadbać o wiele więcej, przy czym czas na to musimy znaleźć zanim rozpoczniemy jej wyposażanie lub zajmiemy się jej przebudową czy remontem. Przemyślmy mianowicie organizację przestrzeni i właściwie dobierzmy urządzenia.

Każda kuchnia jest inna, z drugiej strony również każda podlega tym samym wytycznym w zakresie np. wyznaczenia poszczególnych stanowisk. Wszędzie niezwykle istotna będzie wygodna i sprawna komunikacja. Planowanie poszczególnych ciągów roboczych musi to uwzględniać.

Dbając o wyposażenie, które pozwoli najbardziej efektywnie wykorzystać jej powierzchnię, możemy jednak popełnić błędy. Kuchnia to nie magazyn – w kuchni się pracuje! Ustalmy więc po co korzystający z niej pracownicy będą sięgali najczęściej – wysokość regałów i szaf mieszczących najbardziej potrzebne narzędzia i zapasy nie powinna być wyższa niż 1,5 m. Zadbajmy jednak także o to, by nie znajdowały się one za nisko – konieczność ciągłego schylania się sprzyja zmęczeniu, a w konsekwencji obniża wydajność.

Wygoda i bezpieczeństwo to rzecz ważniejsza niż myślisz

Szczególnej ostrożności wymagają urządzenia grzejne. Obecnie ich liczba może być zredukowana, jako że szeroko dostępne stały się piece konwekcyjno parowe. Są niezwykle wszechstronne, bez problemu mogą pełnić rolę zarówno trzonów kuchennych, jak i piekarników czy grilli bądź parowarów i innych typów sprzętu do obróbki termicznej. Tam jednak, gdzie jakiekolwiek urządzenia wytwarzające wysoką temperaturę, zwłaszcza otwarte, stoją, musi być zachowana należyta odległość od innych stanowisk.

Wyeliminować trzeba także ryzyko innych wypadków. Te z półek, które znajdują się nad przestrzeniami roboczymi, nie mogą być za nisko, bądź zbyt płytko cofnięte względem krawędzi blatu, by nikt nie uderzał w nie głową. Blaty z kolei należy w miarę możliwości dopasować do przewidywanego wzrostu użytkowników.

Wreszcie: odpowiednie wyposażenie. Nie tylko w te najważniejsze i największe urządzenia techniczne, które zresztą są dziś szeroko dostępne w dobrych cenach, o czym można przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quality. Praca w kuchni będzie znacznie wygodniejsza i bezpieczniejsza, jeśli nie trzeba będzie ciągle się po niej przemieszczać w poszukiwaniu drobnych narzędzi czy naczyń. Odpowiednia ich ilość to nie jest największy koszt, a znaczenie ma istotne.


Podziel się
Oceń

Reklama