sobota, 27 kwietnia 2024 04:56
Reklama

Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać kawę?

Często sam aromat kawy potrafi przyjemnie pobudzić. Niezależnie od tego, czy kusi subtelnymi, czy też intensywnymi tonacjami, zachęca nas do działania, a przede wszystkim do skosztowania aromatycznego napoju. Zastanawiasz się, jak prawidłowo przechowywać kawę? Podpowiadamy!
Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać kawę?

Ciemno, sucho i chłodno

Kawa, zarówno zmielona, jak i ziarnista powinna mieć zapewnione miejsce ciemne, suche i chłodne, bez dostępu powietrza. Warto także wspomnieć o samym opakowaniu! Po otwarciu kawy, opakowanie należy zawsze szczelnie zamykać np. przy pomocy klamry, a jeśli nie mamy jej pod ręką, to np. przy pomocy spinacza biurowego. Jeśli produkt został zakupiony w słoiku, to za każdym razem pokrywkę należy bardzo dokładnie zakręcać. Pamiętajmy jednak, aby przezroczyste szkło pojemnika nie narażać bezpośrednio na działanie intensywnych promieni słonecznych. W innym wypadku kawa straci swoje właściwości. Co więcej, eksperci odradzają przesypywanie ziaren do innych opakowań, np. słoików czy puszek. Warto pozostawić produkt w oryginalnym pudełku. Jeśli jednak preferujesz zadbać o dodatkowe zabezpieczenie, to kawę we właściwym opakowaniu możesz schować do szklanego pojemnika – tak przechowywana na pewno zachowa swój intensywny aromat. Na stronie internetowej kawowy.info aspekt ten jest dokładniej opisany, dlatego też polecamy się zapoznać z poradami!

Czy można przechowywać kawę w lodówce?

Wiele osób zadaje to pytanie. Na różnych forach, użytkownicy wręcz polecają taką formę przechowywania kawy. My jednak zdecydowanie odradzamy – lodówka to nieodpowiednie miejsce. Niska temperatura i różnorodność produktów na półkach, skutecznie osłabia aromat kawy. Co więcej, ta może nawet wchłonąć obce i nieprzyjemne zapachy, przez co sam smak ulega znacznemu pogorszeniu. Co dzieje się w przypadku, gdy chcemy przechowywać kawę w lodówce, szczelnie zamkniętą, nie tylko w opakowaniu, ale także w szklanym słoiku lub puszce? To także nie jest polecane rozwiązanie. Otóż w kawie znajdują się cenne olejki aromatyczne. Składnik ten narażony na silne zmiany temperatury jest skutecznie neutralizowany. Zawartość aromatów w kawie drastycznie spada, przez co sam smak napoju jest raczej przygaszony niż intensywny.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o odpowiednim przechowywaniu kofeinowego napoju, polecamy zapoznać się z zachowującym wszelkie aromaty blogiem o kawie!


Podziel się
Oceń

Reklama