Królowały między innymi miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni już od godz. 10 prym wiódł niezastąpiony Jerzy Nogal – kucharz z Telewizji Śniadaniowej TVP2 oraz regionalistka Krystyna Gierszewska – radna Gminy Pelplin oraz prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, którzy podczas specjalnego pokazu gotowania na żywo przywołali niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowali dla gości specjały kociewskie czyli zupę marchewkową tzw. śpsywankę oraz ruchanki drożdżowe z mąki pszennej i eksperymentalnie ruchanki z mąki gryczanej.
Ponadto w programie było dużo muzyki. Wystąpił Zespół Folklorystyczny Gzuby z Pelplińskiej Dwójki ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Pelplinie, Zespół pieśni i tańca „Gwiazdeczki z Ukrainy”, młodzi wokaliści z gminy Pelplin, występ Zespołu Folklorystycznego Olzanki z gminy Gorzyce. Całość uświetnił koncert zespołu Riverboat Ramblers Swing Orchestra oraz Biesiada Show – zespół Looka.