środa, 1 maja 2024 23:25
Reklama
Reklama

Zatrzymaj smak lata w słoiku!

Lipiec to idealny moment na zrobienie smakowitych przetworów, po które z apetytem sięgniemy zimą. Świeże warzywa i owoce sezonowe są teraz najbardziej aromatyczne, a dodatkowo dostępne na bazarkach w korzystnych cenach. O tym, które produkty wybrać z korzyścią dla zdrowia i jakie przysmaki z nich przygotować, opowiada Jakub Kuroń ekspert kulinarny i szef kuchni.
  • Źródło: Kuroniowe Diety
Zatrzymaj smak lata w słoiku!

Lato rozkręciło się na dobre, a na targach owocowo-warzywnych mamy niesamowity wybór, a przez to szeroki wachlarz możliwości. – Czereśnie i wiśnie są dostępne przez krótki okres, dlatego warto je już teraz zamykać w słoikach. Pojawiają się też pierwsze morele, a także jagody i maliny. Lipiec to również najlepszy czas na przetwarzanie buraków, ponieważ w tym miesiącu są one wyjątkowo aromatyczne i soczyste – wyjaśnia Jakub Kuroń, ekspert kulinarny i szef kuchni w Kuroniowie Diety. Feeria barw i mnogość smaków pozwalają na przyrządzenie różnorodnych dodatków do dań, past, kiszonek oraz dżemów… – Z czereśni można przygotować np. chutney czyli rodzaj przetworu słodko-wytrawnego, pochodzącego z Półwyspu Indyjskiego. Jest to sos, który najczęściej robi się z pomidorów, z cebuli, ale również z owoców, z dodatkiem imbiru, kolendry i octu winnego czy charakterystycznych dla kuchni hinduskiej przypraw – zaznacza szef kuchni. Sos jest doskonałym dodatkiem do dań wegetariańskich, ale także do drobiu – indyka, kaczki czy gęsi. Brzmi pysznie prawda?

Jedno warzywo lub owoc, tysiące smaków

Przetwory można przygotować na bazie jednego wybranego składnika głównego, dodając do niego dodatki np. zioła, oliwę czy odrobinę przypraw. Dobrym przykładem jest keczup z… buraka! To warzywo „lubi” zarówno słodki, jak i kwaśny smak, a także ma doskonałą konsystencję. Wystarczy zmiksować upieczone lub ugotowane buraki z dodatkiem cukru albo miodu, a także octu jabłkowego i mamy keczup tłumaczy Jakub Kuroń. Innym przykładem przetworu z jednym „głównym bohaterem” jest pasta z pieczonego lub konfitowanego (czyli duszonego w dużej ilości oliwy) czosnku, który rozdrabniamy lub miksujemy i zalewamy oliwą, w której był smażony. Wystarczy łyżeczka takiej pasty, by wspaniale podbić smak potrawy. Pomysłem wartym uwagi są także domowe pasty wielowarzywne, których mamy do wyboru naprawdę wiele - wegańskie smalce, pesto, jlutenice, tapenady. – Do tego typu przetworów nadaje się doskonale bób oraz rośliny strączkowe i fasolowe. Są bogate w białko, a także mają odpowiednią, zwartą strukturę. Dobre połączenia to w tym przypadku imbir, kolendra, gorczyca, a jeśli lubimy pikantne smaki chilli, tabasco czy pasta sambal oelek. Gdy nie jesteśmy doświadczeni w mieszaniu przypraw, wystarczy użyć odpowiednio skomponowanych mieszanek, jak garam masala lub curry – podpowiada ekspert.

Oryginalne smaki w spiżarni

Wracając z wakacji chcemy zatrzymać poznane podczas wyjazdów smaki na dłużej. Dzięki przetworom zamkniemy aromat lata w słoiku. Podczas podróży do Gruzji miałem okazję spróbować sosu tkemali, zwanego gruzińskim keczupem, który jest przygotowywany z niedojrzałych do końca mirabelek. Można go zrobić na wiele sposobów, jednak podstawową wersją jest gotowana mirabelka z dodatkiem cebuli, czosnku i dużej ilości świeżej kolendry. Ma w sobie ciekawy kwaskowy aromat z wytrawną nutą kolendry – wspomina szef kuchni. Sos świetnie nadaje się do drobiu, ale też do wieprzowiny. – Planując posiłki w Kuroniowie Diety na co dzień sięgamy po różne warzywa i owoce, w tym produkty sezonowe, komponując potrawy tak, by były nie tylko zdrowe i pełne witamin, ale także smaczne. Inspiracją często są dla nas podróże, z których przywozimy pomysły na oryginalne dania czy przetwory – podkreśla Jakub Kuroń.

Odporność w słoiku – soki i kiszonki

Pamiętajmy, że na straganie znajdziemy także naturalne „wspomagacze” odporności. Przetwory z czosnku, pesto z bogatej w witaminę c natki pietruszki, syrop z cebuli czy soki z porzeczek i malin na pewno przydadzą się przy jesiennych przeziębieniach. Ale to nie wszystko! – W Polsce na popularności zyskuje kiszenie, czego dowodem są liczne książki czy grupy w mediach społecznościowych, poświęcone temu tematowi. Do kiszenia nadaje się wiele owoców i warzyw, choć najpopularniejsze są nasze „skarby narodowe”, czyli kiszona kapusta i ogórki. Sięgajmy po kiszonki, ponieważ są one naturalnym probiotykiem, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze ogólne samopoczucie, a przede wszystkim wzmacniają odporność. Nie wyobrażam sobie bez nich zimowej spiżarni – zaznacza ekspert.

W zależności od naszych preferencji smakowych i użytych dodatków możemy tworzyć wyjątkowe połączenia smakowe. Warto co roku robić słoiczek „na próbę” i testować co raz to nowe połączenia. Jak podkreśla ekspert, mając do wyboru tak wiele owoców i warzyw, ogranicza nas tylko wyobraźnia!

 

Przepis na Ljutenicę według Jakuba Kuronia

Składniki

  • 1 kg papryki

  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę

  • 8 ząbków czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku

  • 2 kg pomidorów bez skórki

  • sól, do smaku ostra papryka

  • ew. cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw,  oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.

  2. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach, kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje, ale zwróć uwagę, aby warzywa się nie rozpadły. Dopraw solą i ostrą papryką.

  3. Gotową ljutenicę przełóż do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw zakrętką do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane nie wymagają dalszej pasteryzacji.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Uroczystości z okazji uchwalenie Konstytucji 3 Maja. Przemarsz z pl. św. Grzegorza, pokazy strażackie i piknik rodzinny Uroczystości z okazji uchwalenie Konstytucji 3 Maja. Przemarsz z pl. św. Grzegorza, pokazy strażackie i piknik rodzinny Wkrótce obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji z 1791 r. oraz piknik z okazji Święta Konstytucji 3 Maja oraz 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Mirosław Augustyn, starosta tczewski oraz Barbara Kamińska przewodnicząca Rady Powiatu Tczewskiego zapraszają do wzięcia udziału w obchodach 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja, które odbędą się 3 maja (piątek) w Tczewie. Program uroczystości: 12:15 – zbiórka uczestników i pocztów sztandarowych – Plac Św. Grzegorza w Tczewie 12:30 – Msza Św. w intencji Ojczyzny w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Św. w Tczewie 13:30 – przemarsz uczestników spod Kościoła Farnego na Skwer Konstytucji 3 Maja pod przewodnictwem Harcerskiej Orkiestry Dętej 13:45 – uroczystości pod tablicą pamiątkową na Skwerze Konstytucji 3 Maja: - wspólne odśpiewanie hymnu narodowego – przemówienie Starosty Tczewskiego,- koncert w wykonaniu zespołu wokalnego “Fisolki”,- złożenie wiązanek kwiatów pod tablicą pamiątkową,- intronizacja Króla Kurkowego.- Piknik z okazji Święta Konstytucji 3 Maja oraz 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. 3 maja br. w godz.: 15:00 – 18:00 w Fabryce Sztuk, przy ul. 30 Stycznia 4 w TczewieProgram- Koncert Kociewskiej Orkiestry Dętej “Torpeda”- Koncerty młodych wokalistów pod kierunkiem Agaty Sowy- Pokazy Strażackie- Warsztaty plastyczne- “Gra rodzinna”- Zwiedzanie Wieży Ciśnień - siedziby Tczewskiego Bractwa Kurkowego- Słodki poczęstunek Piknik z okazji Święta Konstytucji 3 Maja oraz 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej3 maja 2024 r.Godz. 15:00 – 18:00Fabryka Sztuk, ul. 30 Stycznia 4 w Tczewie Organizatorzy: Powiat Tczewski, Fabryka Sztuk, OSP TczewData rozpoczęcia wydarzenia: 03.05.2024 12:15 – Data zakończenia wydarzenia: 03.05.2024 18:30
Już 4 maja „Kulturalna Majówka” z koncertami  i atrakcjami na bulwarach nad Nogatem w Malborku (przy Szkole Łacińskiej) Już 4 maja „Kulturalna Majówka” z koncertami i atrakcjami na bulwarach nad Nogatem w Malborku (przy Szkole Łacińskiej) 4 maja od godz. 15.00 przewidziano warsztaty, pokazy kulinarne oraz animacje dla dzieci. O godz. 18:00 zagra dla Państwa Domansky a o godz. 19.30 grupa Dagadana. Na imprezę zapraszają Burmistrz Miasta Malborka Marek Charzewski, Malborskie Centrum Kultury i Edukacji oraz Fundacja Nadzieja II zapraszają na „Kulturalną Majówkę”.  DAGADANA - już od ponad 15 lat znakomicie łączy elementy kultury polskiej i ukraińskiej za pomocą jazzu, elektroniki czy world music. Tam, gdzie dociera, przekracza granice pomiędzy narodami, sceną a publiką, udowadniając, że szczerość w muzyce zapoczątkowuje niesamowitą mistyczną przygodę, wymianę dziejącą się między ludźmi.Zespół jest ambasadorem słowiańskiej kultury, zarówno polskiej, jak i ukraińskiej. DAGADANA jako jedyny zespół z Polski i Ukrainy zagrał w 2019 roku na legendarnym Glastonbury Festival! Rozpisywał się o nich amerykański National Geographic. Koncertowali w 30 krajach. Na tratwie, w kopalni, na pustyni, na największym festiwalu w Ameryce Południowej a także podczas wielu tournée w Chinach. Nowa płyta „Tobie” (nominowana do Nagród Fryderyk 2022) jest pełna pieśni życzeniowych (najstarszych utworów zachowanych na słowiańskich ziemiach). Folkowo-jazzowo-elektroniczne aranżacje są ważnym głosem nie tylko w polsko-ukraińskich relacjach. Zespół pokazuje, że śpiewając w ojczystych językach, można zwrócić uwagę radiowców i słuchaczy w najdalszych zakątkach naszego globu. Kraje, w których koncertowali:Algieria, Argentyna, Austria, Brazylia, Bułgaria, Chiny, Kanada, Republika Czeska, Indie, Indonezja, Francja, Korea Południowa, Malezja, Maroko, Mołdawia, Niemcy, Norwegia, Polska, Rumunia, Serbia, Singapur, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Tajwan, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy, Zjednoczone Emiraty Arabskie. Skład zespołu:Daga Gregorowicz- wokal, elektronika, perkusjonaliaDana Vynnytska- wokal, instrumenty klawiszowe, perkusjonaliaMikołaj Pospieszalski- kontrabas, gitara basowa, skrzypce, syntezatory, wokalBartosz Mikołaj Nazaruk- perkusja, perkusjonalia, wokal DOMANSKY - to nieco łagodniejszy projekt muzyczny Sylwestra Domańskiego, dotychczas związanego z warszawskim zespołem Fabryka. W składzie nowego zespołu znaleźli się głównie muzycy kojarzeni z trójmiejską sceną muzyczną. Zespół zawiązał się w 2022 roku po nagraniu solowego albumu "Amore" przez Sylwestra. „Domansky” wykonuje utwory z pogranicza rocka alternatywnego i muzyki elektronicznej. W repertuarze zespołu znajduje się między innymi kilka utworów do poezji gdyńskiego poety - Krzysztofa Cezarego Buszmana , a także kilka własnych wersji znanych polskich utworów. W ramach „Radiowej Trasy Koncertowej” grupa wystąpi w Tczewie (30 IV), Kołobrzegu (2 V) i Malborku. Grupę tworzą:Sylwester SLY Domański - wokal,Sebastian Chilewski - perkusja,Błażej Kucman - gitara basowa,Olaf Szczełuszczenko - gitaraŁukasz Jakubowicz - instrumenty klawiszowe Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego, w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca. Koncert "Kulturalna Majówka"Dagadadana, DomanskyMalborkBulwar nad Nogatem4 maja godz. 15.00  UM w MalborkuData rozpoczęcia wydarzenia: 04.05.2024 15:00 – Data zakończenia wydarzenia: 04.05.2024 21:00
Reklama