piątek, 29 marca 2024 10:26
Reklama
Reklama

Spotkanie w pizzerii. Jak zadbać o linię?

Przepyszna włoska pizza, zapieczony ser, szynka, jeszcze więcej sera i tylko odrobina zdrowej oliwy extra virgin. Kto tego nie lubi? Tylko, że w tak skomponowanym daniu, podanym na rumianym, pszennym placku może być nieco więcej kalorii niż limit spożycia dla danego posiłku w nowej diecie.
Spotkanie w pizzerii. Jak zadbać o linię?

Ile kalorii ma pizza?

Na szczęście pizza ma kalorie. Ten pyszny posiłek to znakomity sposób na uzupełnienie energii. Według nieautoryzowanych ekspertów, 100 g pizzy, przeciętnie zawiera ładunek od 240 do 260 kcal, nie ma dramatu. Nawet patrząc na statystyki przeciętnej wagi kawałka standardowo podzielonej pizzy. Przy uśrednionej wadze porcji wynoszącej 150 g, delektując się jednym kawałkiem przyjmujemy poniżej 400 kalorii. To niezły wynik biorąc pod uwagę, że nie jeden baton z dodatkiem czekolady ma więcej. Jest tylko jedno ale – ale jak przestać?

 

Pizza w gronie znajomych

Przemyślany zakup pizzy, dla grona znajomych może uchronić osoby zobligowane chęcią dotrzymania diety, przed ucztą składającą się ze zbyt wielu porcji. Stosując prosty przelicznik, przytoczony powyżej, łatwo jest obliczyć zapotrzebowanie, w porcjach pizzy na dany posiłek. Profesjonaliści serwujący pizzę w gdańskim Wrzeszczu, zawsze dokładnie dzielą placek na równe porcje. Pozwoli to uniknąć ewentualnych niedoborów kalorii, które mogłyby mieć miejsce na skutek nieprawidłowego podziału pizzy i losowego przydziału porcji. Oczywiście, należy ustalić ze znajomymi limit kawałków pizzy per osoba, można też chwilowo porzucić dietę. Na szczęście jest to hobby, do którego zawsze można wrócić.

 

Są jeszcze sałatki

Jeżeli dzięki sile woli, jesteś w stanie zrezygnować z dania na świeżym pachnącym, rumianym placku, to możesz ograniczyć ładunek przyjmowanych kalorii, zamawiając sałatkę. Właściwie lekka i orzeźwiająca Pollo Rucolla, Paese czy Vitalita z kawałkami pysznej pszennej Focacci to idealny pomysł na pożywne i jednocześnie niskokaloryczne danie tylko dla ciebie. Dodatki w postaci suszonej szynki, koziego sera, pestek dyni i słonecznika podawane ze szpinakiem, w kompozycji z liśćmi różnych sałat, mogą skusić nawet zagorzałych fanów pieczonego placka. Odrobina oliwy, kawałek focacci i jest szansa granicząca z pewnością, że dieta będzie utrzymana.

 

A może wystarczy przystawka?

Jeżeli poważnie podchodzisz do liczenia kalorii lub po prostu masz ochotę na coś innego i nie czujesz się jak przysłowiowy głodny wilk, to masz jeszcze do dyspozycji menu z przystawkami. W ten sposób możesz skomponować interesujący, wielodaniowy posiłek, który nie zakłóci dążenia do obranego przez ciebie celu.

 


Podziel się
Oceń

Reklama