Piąta „Wielkanoc w kuchni kociewskiej” odbyła się 10 kwietnia w świetlicy Gminnego Ośrodka Kultury w Dzierżążnie. Organizację imprezy wspomogło Koło Gospodyń Wiejskich w Lipiej Górze i Morzeszczynie.
– Celem organizatorów była próba przybliżenia mieszkańcom bogatych tradycji i zwyczajów wielkanocnych na Kociewiu, będących świadectwem naszej regionalnej tożsamości – wyjaśnia Celina Mueller, dyrektor GOK w Morzeszczynie. – Jak co roku zaproponowano potrawy wielkanocne, które pojawiły się w dawnej tradycji, jak i współcześnie. Poprzez formę pokazu i degustacji goście mogli nie tylko zobaczyć kunszt pracy naszych pań, ale również i skosztować smacznych „delicji”, które na tę okoliczność zostały przygotowane. Na stół wielkanocny złożyły się m.in. następujące dania: żurek wielkanocny, kiełbasa biała z kapustą „szmurowaną” na słodko, karkówka po kociewsku, pasztet, pieczeń, ciekawe jajka z galarety, wypełnione różnymi dodatkami warzywno-wędliniarskimi, biała kiełbasa z jabłkiem, karkówka z kapustą i ananasem, przekąski z różnym nadzieniem.
Na spotkaniu nie mogło zabraknąć baranka, który przyozdobił stół wielkanocny. Na deser upieczono również ciasta. Pojawiły się dwa rodzaje sernika, babki: piaskowa, gotowana i drożdżowa, mazurek po kociewsku oraz kolorowe jajka marcepanowe.
– Wszystko było przepyszne i pięknie podane – mówi Celina Mueller. – Uczestnicy tego miłego wydarzenia byli pod wielkim wrażeniem, nie tylko zachwycali się częścią kulinarną, ale również i artystyczną.














Napisz komentarz
Komentarze