Dzięki niemu dziewięć osób, biorących udział w programie, odbywa płatny staż zawodowy na zamku w Gniewie.
Projekt realizowany był od sierpnia 2012 r. przez Fundację Pokolenia w partnerstwie z Zamkiem w Gniewie Sp. z o.o. i objął 40 uczniów, w tym 20 z gniewskiej szkoły. Przez okres kilku miesięcy, młodzież brała udział w zajęciach z zawodowego języka angielskiego oraz w konkursach - baristycznym, barmańskim i kelnerskim. Dodatkową atrakcją był udział w kursie gotowania prowadzonym przez Jana Kuronia.
Kucharz Nadwiślański to innowacyjne przedsięwzięcie. Warsztaty i szkolenia prowadzone były w weekendy w restauracji, kuchni hotelowej i barze kawowym. Uczniowie poznali prawdziwe warunki pracy kucharza, barmana, baristy czy kelnera. Poprzez udział w projekcie młodzież znacznie podniosła swoją konkurencyjność na rynku pracy.
W projekcie Kucharz nadwiślański wzięli udział m. in. Dagmara i Kamil z ZSP w Gniewie. Cieszą się z możliwości udziału w tym przedsięwzięciu. Jak mówią, to dla nich dobra okazja, aby nauczyć się nowych rzeczy, zdobyć cenne doświadczenie. Czasami jest dużo pracy i czuje się zmęczenie, ale warto zdobywać umiejętności pod okiem szefa zamkowej restauracji. Uczniowie zapoznali się też z nowymi trendami w branży gastronomicznej. Miesięczny płatny staż zawodowy to nagroda dla osób w szczególny sposób wyróżniających się podczas szkoleń i warsztatów.











Napisz komentarz
Komentarze