- Warto jednak podejść do tego racjonalnie, bo jak wiadomo pączek to swoista „bomba kaloryczna” – radzi dietetyczka z Centrum Dietetycznego Naturhouse, Joanna Mrozek.
Najlepsze domowej produkcji
Przy średniej masie ok. 70 g pączek ma 300 kcal, co oznacza, że jedną sztukę należy spalić najlepiej w biegu lub w szybkim półgodzinnym marszu.
- Jeżeli postawimy na ruch w tym dniu, to jeden czy dwa pączki nie będą stanowiły większego obciążenia kalorycznego naszego jadłospisu – mówi Joanna Mrozek. - Wysoką kaloryczność pączki zawdzięczają m. in. obróbce kulinarnej, tj. smażeniu w głębokim tłuszczu. Mogą być tylko mniej lub bardziej kaloryczne. Lepsze będą domowej produkcji - smażone na oleju, a nie w fryturze, jak to często ma miejsce w produkcji masowej. Proponuję te raczej bez grubej warstwy lukru, obsypane cukrem pudrem. Do tego nadzienie w postaci dżemu, konfitury, marmolady, powideł, kremu toffi, budyniu czy adwokata znacznie podnosi kaloryczność pączka. Różnica na jednej sztuce może wynosić nawet do 100 kcal. Oczywiście najmniej kaloryczne będą te bez nadzienia (ok. 250 kcal).
Po pączku… herbata miętowa
Osoby będące na diecie redukującej masę ciała oraz dzieci nie powinny w tym dniu przekraczać dwóch sztuk.
- Większą liczbę możemy odczuć w postaci niestrawności, dolegliwości brzusznych, złego samopoczucia, uczucia ciężkości – przestrzega Joanna Mrozek. - Na tym etapie nasz organizm nie jest przystosowany do zjedzenia większej ilości. Pamiętajmy, że jest to wyrób tłusty, ciężkostrawny. Warto w tym dniu powstrzymać się o od innych tłustych potraw i napić się herbaty miętowej lub z kopru włoskiego, poprawiającej trawienie.
Istnieją rzeczywiście przepisy na pączki light z dodatkiem np. mąki razowej lub twarożków homogenizowanych, pieczone w piekarniku lub smażone na teflonowej patelni, słodzone fruktozą zamiast cukru. Jest to propozycja pączków typowo dietetycznych, dla tych którzy nie chcą przytyć i jednocześnie nie chcą zrezygnować z tradycji. Mówi się nawet: kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło. Z drugiej strony podchodźmy do tego z umiarem!
Przepis na pączki dietetyczne (na 9 sztuk)
· 250 g twarogu,
· 1 jajko,
· łyżeczka miodu,
· kropla aromatu waniliowego,
· szczypta sody oczyszczonej,
· 1/4 szklanki mąki żytniej,
· 50 ml mleka,
· jogurt naturalny,
· łyżeczka konfitury.
Przygotowanie: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i aromat. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowej bez dodatku
tłuszczu, aż się zrumienią. Podawać z jogurtem wymieszanym z konfiturą.











Napisz komentarz
Komentarze