W jurorskim składzie znaleźli się szef kuchni w restauracji na zamku w Gniewie Mariusz Gachewicz, z-ca szefa kuchni z Jacek Maksymowicz, kierownik Referatu Społecznego Urzędu Miasta i Gminy Gniew Joanna Jaskólska oraz prezes Kociewskiego Forum Kobiet Krystyna Gierszewska.
- Cieszymy się, że możemy kultywować tradycję naszych babć i prababć i w tym przedświątecznym okresie mamy możliwość zaakcentowania kultury Kociewia – zwracała się do uczestników inicjatorka i organizatorka przeglądu, dyrektor ZSP w Gniewie Wioletta Połomska. - Dziękuję za niesamowitą frekwencję. Wasz udział jest dla nas dowodem na to, że dalej warto w ten sposób kultywować tradycję.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli jury swoimi daniami. Na stołach znalazły się potrawy tj. szuba z burakami, jarskie gołąbki, marynowane śledzie z musztardą i majonezem, a nawet smalec. Pod szczególnym wrażeniem potraw był przewodniczący jury, szef kuchni w zamkowej restauracji Mariusz Gachewicz.
- W imieniu jury mogę powiedzieć, że każdy z nas chciałby usiąść przy takim jak wasze stole wigilijnym - podkreślał przewodniczący jury. - Urzekł mnie śledź z makrelą, takiego połączenia nie znałem. Ta przystawka na pewno znajdzie się w menu zamkowej restauracji.
Wszystkim uczestnikom przeglądu wręczono nagrody o takiej samej wartości, doceniając wkład i zaangażowanie młodzieży w przygotowanie stołów wigilijnych. Fundatorami nagród dla uczestników byli starosta tczewski Józef Puczyński, Urząd Miasta i Gminy w Gniewie, Bank Spółdzielczy w Gniewie, Rada Rodziców ZSP w Gniewie, Stowarzyszenie Centrum Aktywnych w Gniewie. W imieniu starosty tczewskiego nagrody wręczyła Magdalena Olszewska z biura prezydialnego starostwa.
W wydarzeniu udział wzięli uczniowie z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. ks. Henryka Mrossa w Gniewie, Zespół Szkół w Opaleniu, Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawaczy w Pelplinie, Gimnazjum im. gen. Józefa Hallera w Gniewie, Zespół Szkół Budowlanych i Odzieżowych w Tczewie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pelplinie.
Uczta dla podniebienia w Gniewie
Zapach i smak bożonarodzeniowych potraw przywitał zgromadzonych na przeglądzie "Boże Narodzenie na Kociewiu" organizowanym na gniewskim zamku. Jury było zauroczone wykwintnymi i czasem nietypowymi połączeniami smaków wigilijnych potraw przygotowanych przez uczniów z powiatu tczewskiego.
- 19.12.2012 10:12 (aktualizacja 18.06.2023 12:20)

Reklama











Napisz komentarz
Komentarze