„Szanowna Redakcjo! Prawie przez całe moje życie pracowałam jako kucharka w restauracjach i pensjonatach. Gotować nauczyła mnie babcia i mama, które były wspaniałymi gospodyniami. To od nich przejęłam sekrety sztuki kulinarnej, które miałam okazję wypróbować w pracy i rodzinie. Chciałabym zaprezentować dwa przepisy na kociewskie zupy – parzybrodę i dziadówkę”.
Kociewski kapuśniak, czyli parzybroda
- Na kociewskim stole zupy odgrywały ważną rolę – przypomina Krystyna Malec. – Do najbardziej popularnych należała parzybroda. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta biała - słodka i delikatna w smaku. Najlepsza jest ta młoda, wiosenna, ugotowana z bukietem warzyw. Dzięki niej zupa jest aromatyczna i naprawdę smaczna. Jeśli ktoś woli wyrazistszy smak – może pokropić ją cytryną. Jest to zupa dobra i pożywna, a także prosta w wykonaniu. Można ją podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniaczkami ze słoninką.
Składniki:
● mała główka słodkiej kapusty (lub połowa dużej);
● 3 marchewki, pokrojone w plasterki;
● 2 pietruszki, pokrojone w grubsze plastry;
● 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę;
● kości drobiowe (mogą to być porcje rosołowe), można też ugotować zupę na 50 dag żeberek wieprzowych;
● 2 litry wody;
● 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie;
● 4-5 podgrzybków (według uznania);
● sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
● listki selera naciowego;
● kostka rosołowa.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z kośćmi drobiowymi, listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzuć kostkę rosołową. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Pozbaw głąba. Umyj i poszatkuj ją drobno, a następnie dodaj do wywaru. Podgotuj 10-15 min. i dodaj pokrojone w talarki warzywa – marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. Wrzuć grzybki i listki selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min.). Będzie naprawdę pyszna!
Zupa na maślance, czyli dziadówka
- Dziadówka to inaczej zupa z maślanki okraszona boczkiem – wyjaśnia Krystyna Malec. – Jej nazwa wzięła się najprawdopodobniej stąd, że do jej przygotowania potrzeba tylko tanich produktów. Podawana była jako pierwsze danie przez ubogie, wiejskie gospodynie. Jest lekka i kremowa. Smakiem przypomina troszkę żurek, jest jednak bardziej kwaskowata. Idealna na ciepłe dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Można na wierzch położyć przekrojone na połowę jajka lub posypać ją grzankami. W wersji wegetariańskiej można ją podawać bez boczku.
Składniki:
● 1 l maślanki (uwaga! Może być zsiadłe mleko!);
● litr wody;
● liść laurowy, ziele angielskie i sól;
● łyżka stołowa z małą górką mąki żytniej;
● 0,5 kg ziemniaków;
● cebula;
● czosnek (wg uznania);
● 10 dag wędzonego boczku;
● szczypiorek, koperek, zielona pietruszka do posypania ( wg uznania).
Wykonanie:
Pół kilograma ziemniaków pokrój w kostkę i ugotuj je do miękkości w litrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Na patelni zeszklić jedną cebulę i 10 dag pokrojonego w kosteczkę boczku. Na końcu dodaj roztarty z solą czosnek. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj litr maślanki wymieszany z łyżką żytniej mąki. Całość doprowadź do wrzenia, a po lekkim zgęstnieniu dodaj przesmażony na patelni boczek z cebulą. Smacznego!
Specjały warte odnotowania
Zapraszamy gospodynie, które chcą podzielić się swoimi kulinarnymi przepisami na łamy „Gazety Tczewskiej”. Wystarczy przesłać przepis (najlepiej z fotką) - mailowo lub za pośrednictwem poczty - na adres redakcji „Gazety Tczewskiej” (ul. Gdańska 32, 83-110 Tczew, e-mail: gazeta.tczewska@wpomorskie.pl).
Reklama
Pyszne kociewskie specjały. Zupa na maślance, czyli dziadówka
Prezentujemy przepisy Krystyny Malec z Tczewa, która napisała do nas chcąc podzielić się z Czytelnikami „Gazety Tczewskiej” swoją wiedzą kulinarną.
- (GT)
- 11.07.2011 00:00 (aktualizacja 23.08.2023 10:22)

Data dodania:
11.07.2011 00:00
Temperatura: 14°C Miasto: Tczew
Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 8 km/h
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze