Atrakcyjność karty dań
Menu w restauracji powinno być krótkie. Lokal gastronomiczny jest miejscem, gdzie można skosztować specjałów szefa kuchni, a nie wybrać danie, jak produkty w supermarkecie. Zwięzłe menu, pomaga gościom w szybkim podjęciu decyzji i chroni kuchnię przed stratami. Menu jest elementem, który każdy gość musi wziąć do ręki. Dlatego karta dań jest doskonałym miejscem na zamieszczenie adresu i danych kontaktowych restauracji. Niebagatelne znaczenie ma sama okładka menu. Jeśli gość zobaczy brudną, poszarpaną kartę, może negatywnie nastawić się do umiejętności kucharzy. Wiele restauracji nadal posiada menu w formie książki. Coraz bardziej popularne są jednak karty na desce np.: https://www.kartymenu.pl/clipboard/, z pojedynczymi stronami. Jest to nowoczesne i bardzo estetyczne rozwiązanie. Bardzo ważna jest sama czcionka w karcie dań. Opisy potraw muszą być jasne i czytelne. Poza tym, należy pamiętać o zachowaniu oryginalnych nazw potraw oraz przetłumaczeniu menu na język angielski.
W jaki sposób składać memu?
Dania w karcie powinny być uszeregowane według kategorii. Przykładowy spis może wyglądać w ten sposób: sałaty i sałatki, przekąski zimne i ciepłe, zupy, małże i skorupiaki, ryby, drób, mięso, dziczyzna i dzikie ptactwo, jarzyny, sery, desery, sugestie kucharza i dania dnia. Dania w kategoriach powinny być uszeregowane od najtańszych do najdroższych. Poza tym, warto zamieścić w menu informację o gramaturach i oznaczenia dotyczące alergenów. Dobrze jest również podkreślić dania wegańskie i wegetariańskie oraz mocno pikantne. Trzeba wspomnieć, że coraz bardziej popularną staje się zasada: wine & food pairing, więc dobrze jest zdobyć wiedzę o winach i polecać je do konkretnych dań.
Wyjatkowe menu
Jeśli chcemy, by do restauracji przychodzili rodzice z dziećmi, należy przygotować specjalne menu dla dzieci. Bardzo często wśród dań pojawiają się nuggetsy, frytki i zupa. Doskonałym pomysłem jest również projektowanie świątecznej karty dań np. na Boże Narodzenie albo Walentynki czy Dzień Kobiet. Nie można zapomnieć również o menu sezonowym, w którym dostępne będą potrawy skomponowane z sezonowych składników.
Trzeba pamiętać, że w menu musi znaleźć się również karta z informacjami o alergenach. W mediach społecznościowych powinna znaleźć się karta ze zdjęciami wszystkich dań.









