Co to jest białko?
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych - pozostałe dwa to tłuszcz i węglowodany. Jego częścią składową są aminokwasy, zwane powszechnie budulcem białka. Po spożyciu białka są one metabolizowane przez organizm do aminokwasów, które wiążą się ze strukturą kości i mięśni w organizmie, oraz przenikają do swobodnie działających białek, takich jak enzymy i hormony.
Dlaczego potrzebujemy białka?
Białko pomaga w funkcjonowaniu organizmu, a aminokwasy są niezbędne do wzrostu i prawidłowego działania komórek, tkanek i narządów. Białka pomagają w regeneracji i odbudowie uszkodzonej tkanki mięśniowej, wspomagają wzrost włosów, wspierają pracę narządów, a nawet są niezbędne jako "olej silnikowy", który zapewnia efektywną pracę organizmu. Organizm sam wytwarza niektóre aminokwasy do produkcji białka, ale w przypadku wielu niezbędnych aminokwasów jest uzależniony od białka pochodzącego ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych.
Jakie pokarmy zawierają białko?
Wiele produktów spożywczych jest źródłem białka dla organizmu. Należą do nich mięso, ryby, owoce morza, jaja, tofu, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona.
Co to jest dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa polega na spożywaniu białek jako kluczowego składnika diety, co oznacza spożycie ich w ilościach przekraczających zalecane zapotrzebowanie: 1-2 g białka na kilogram masy ciała to zazwyczaj minimalne wymagane spożycie. Udział białek w pożywieniu powyżej 50% pozwala określić dietę jako wysokobiałkową. Wpływ diety wysokobiałkowej na utratę masy ciała opiera się na założeniu, że wysokie spożycie białka zapobiega uczuciu głodu i zmniejsza ilość spożywanych kalorii. Istnieje wiele popularnych wersji diet wysokobiałkowych, które kładą nacisk na to spożycie. Praktycznie każdy catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/ posiada w swojej ofercie niejedna modyfikację tego typu diety.
Kontrowersje wokół diet wysokobiałkowych
W marcu 2014 r. diety wysokobiałkowe pojawiły się w wielu wiadomościach jako potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, a jeden z naukowców porównał dietę wysokobiałkową do palenia papierosów. Źródłem tych doniesień były dwa badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Cell Metabolism.
Co na to nauka?
Jedno badanie przeprowadzono na myszach, drugie na ludziach, przy czym to ostatnie wskazuje, że dieta wysokobiałkowa może mieć wpływ na ogólną i nowotworową śmiertelność u respondentów w wieku 50-65 lat. Co ciekawe, w przypadku osób powyżej 65. roku życia odnotowano odwrotną tendencję, którą wyjaśniono jako produkt uboczny tego, że osoby starsze są mniej zdolne do przyswajania białka, więc potrzebują go więcej. Badanie z udziałem myszy wykazało wyższą śmiertelność wśród myszy karmionych dietą wysokobiałkową. Czy faktycznie tak jest? Obecnie nauka poszła do przodu i udowodniono, że diety wysokobiałkowe są całkowicie bezpieczne o ile dostarczają innych niezbędnych składników odżywczych. Jedyną grupą, która powinna szczególnie na zawartość białka diety są osoby zmagające się z chorobami nerek. W tym przypadku spożycie białka powinno być pod ścisłą kontrolą.









