sobota, 13 grudnia 2025 03:08
Reklama

Właściwości i działanie yerba mate

Yerba mate to napar przypominający herbatę, przyrządzany z liści oraz gałązek rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski. Napój ten może być podawany na zimno lub na gorąco. Jakie są jego zalety?
  • 05.04.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Właściwości i działanie yerba mate

 

Wpływ yerba mate na zdrowie

Yerba mate, podobnie jak czarna herbata, zawiera kofeinę, zwaną w tym przypadku mateiną, która działa pobudzająco na organizm, wyostrza zmysły, dodaje energii i zwiększa witalność. Napar z ziela yerba nie jest jednak herbatą, a tylko ją nieco przypomina. Yerba nie zawiera bowiem prawdziwych liści herbaty, a jedynie liście i gałązki ostrokrzewu. Smak naparu jest bardzo intensywny i wyrazisty, lekko ziemisty i bardzo gorzki, dlatego nie każdemu przypada do gustu.

Zalet tego napoju jest bardzo wiele. Yerba wykazuje działanie pobudzające, korzystnie wpływa na samopoczucie i układ nerwowy. Poprawia przemianę materii oraz reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego, a dzięki temu zapobiega otyłości. Yerba mate zawiera dużą ilość minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, mangan, cynk, krzem. To także skarbnica witamin, głównie A, C, E i witamin z grupy B. Napar yerba jest źródłem polifenoli, będących świetnymi antyoksydantami. Znane jest także jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz korzystny wpływ na pracę serca, układu nerwowego i na układ odpornościowy.

Gatunki i rodzaje yerba mate

Ostrokrzew to zioło, które pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiane jest w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii. W każdym z tych krajów sposób produkcji napoju yerba jest nieco inny, dlatego odmiany pochodzące z różnych krajów odróżniają się smakiem i właściwościami. Yerba mate z Argentyny ma najłagodniejszy smak, dlatego polecana jest dla osób, które po raz pierwszy poznają ten napój. Popularna w Europie jest także odmiana brazylijska, ze względu na bardzo delikatny, kwaskowaty smak z lekką nutą goryczki. 

Z kolei zawartość kofeiny może być różna nie tylko zależności od odmiany rośliny yerba, ale także technik jej przetwarzania i sposobu parzenia zioła. Smak naparu zależy też od wieku rośliny, warunków atmosferycznych, w których rosła i innych czynników. Najmocniejszą odmianą yerba mate jest odmiana paragwajska, która charakteryzuje się głębokim, dymnym aromatem. Wykazuje ona silne działanie pobudzające.

Sposób parzenia yerba mate

Napój Yerba może być spożywany bez dodatków, wtedy można najlepiej poznać jego smak. Często podaje się go z miodem lub cukrem, cytryną oraz sokiem owocowym lub mlekiem, podobnie jak tradycyjną herbatę. Yerba mate służy także jako składnik mieszanek do przygotowywania napojów ziołowych i owocowych. 

Sposób parzenia naparu yerba mate jest niezwykle ciekawy. Tradycyjnie parzy się go w naczyniu zwanym matero, czyli tykwa, a pije przez bombillę, czyli rurkę zakończoną filtrem, oddzielającym fusy. Zestawy do picia yerby można kupić np. w sklepach zielarskich. Napar można też przyrządzić w zwykłym kubku z sitkiem. Yerba może być zalewana wielokrotnie wrzątkiem, nawet do 7 razy, a każdy kolejny napar różni się nieco mocą i smakiem od poprzedniego.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama