Cechy charakterystyczne diety alkalicznej
Dieta alkaliczna obfituje w produkty spożywcze odkwaszające czyli zasadowe. Do głównych składników tej diety można zaliczyć między innymi zielone warzywa kapustne ale i również ogórki surowe i kiszone, cytrynę, która pomimo kwaśnego smaku ma zasadowy odczyn. Dużą popularnością na tej diecie cieszy się także kasza jaglana, czyli królowa kasz, która umożliwia przyrządzanie najrozmaitszych posiłków. Wśród produktów znajdujących się w menu osób spożywających odkwaszające dania można wymienić także oliwę z oliwek czy też zieloną herbatę. Warto również wiedzieć, jakich produktów warto unikać na takiej diecie. Otóż, z całą pewnością warto wyeliminować z codziennej diety czarną herbatę, kakao, kawę, która ma kwaśny odczyn. Oczywiście cukier również jest bardzo zakwaszającą substancją dlatego jest on również eliminowany z codziennego menu. Niezdrowe słodycze zastępowane są naturalnymi przekąskami, które mają lepszy odczyn, są zdrowsze i posiadają wiele cennych składników odżywczych.
Wspomaganie równowagi kwasowo-zasadowej
Jeśli chodzi o zasady wyżej wymienionej diety, to ma ona na celu przede wszystkim wspomaganie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej całego organizmu. Warto dodać, że jadłospis codzienny polega także na ograniczeniu jedzenia produktów o charakterze kwasowym, czyli przede wszystkim mięsa, wędlin i produktów zbożowych o kwaśnym odczynie. Wyżej wymieniony system żywieniowy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, gdyż pozwala on wprowadzić równowagę w organizmie, ponadto bardzo często pozwala wyeliminować nadprogramowe kilogramy ze swojej codziennej diety.
Na czym polega dieta odkwaszająca?
Dieta odkwaszająca polega na spożywaniu produktów spożywczych charakteryzujących się przede wszystkim alkalicznym współczynnikiem. Ma ona wielu zwolenników, gdyż pomaga ona przy kontroli wagi. Dodatkowo ogranicza ona podaż szkodliwych składników w codziennej diecie. Jeśli chodzi o codzienne menu osoby, która spożywa żywność alkaliczną, można wśród niej wymienić. następujące produkty: dynia, czosnek, cebula, seler oraz szparagi a także szpinak. W codziennym jadłospisie osoby spożywającej produkty alkaliczne obecny jest również kalafior, kapusta, brokuł czy też buraki. Wśród popularnych składników warto także wymienić rzodkiewkę, bataty i ziemniaki. Znajduje się tam również miejsce na smaczne i zdrowe owoce, do których można zaliczyć chociażby jabłka, brzoskwinie, kiwi, gruszki, mango, ananas, agrest oraz cytrusy.










