Czym jest indeks glikemiczny?
Świadomość tego, czym jest indeks glikemiczny produktów spożywczych i jak go zmniejszać, to klucz do skomponowania zbilansowanej, odpowiedniej dla cukrzyka diety.
Indeks glikemiczny dotyczy produktów zawierających węglowodany, takich jak pieczywo, kasza, ryż, makaron, a także owoce i warzywa. Wartość ta opisuje tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po spożyciu danego posiłku. Im wyższy indeks glikemiczny posiada produkt spożywczy, tym szybszy skok cukru w organizmie powoduje. Dieta, w której dominują pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, może prowadzić do odkładania tkanki tłuszczowej. Natomiast niski indeks glikemiczny oznacza wolniejsze przyswajanie węglowodanów, a co za tym idzie - stopniowy wzrost poziomu cukru.
Na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych wpływa szereg czynników, w tym obecność tłuszczów, białka i błonnika, stopień rozdrobnienia pokarmu, a nawet jego obróbka cieplna.
Jak zmniejszyć indeks glikemiczny klasycznego burgera?
Aby mieć kontrolę nad indeksem glikemicznym burgera, przygotuj go samodzielnie ze zdrowych składników. Jasne pieczywo zamień na bułkę pełnoziarnistą. Możesz wybrać bułkę jęczmienną, gryczaną lub żytnią. Dobrymi dla diabetyka dodatkami do burgera są takie warzywa, jak sałata, pomidor, ogórek czy papryka. Ich indeks glikemiczny jest niższy niż 55. Warzywa surowe będą lepsze dla cukrzyka niż gotowane czy grillowane. Sos do burgera możesz przygotować z majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.
Jeśli chcesz spróbować prawdziwego amerykańskiego burgera, koniecznie odwiedź restaurację Pasibus. Najlepszy burger Wrocław jest przyrządzany ze 100% wołowiny świeżo zmielonej na miejscu. W kanapce znajdziesz także sporą porcję warzyw, oryginalne dodatki i aromatyczny sos, który podkreśla smak całej kompozycji. Swobodna atmosfera panująca we wnętrzu i ciekawy wystrój lokalu sprawiają, że każda wizyta w Pasibusie to niezapomniane doznanie kulinarne.
Burger drobiowy z kukurydzą - zdrowy posiłek dla cukrzyka
Wołowina to podstawa klasycznego burgera amerykańskiego. Śmiało możesz jednak zamienić go na kotlet drobiowy z dodatkiem kukurydzy konserwowej i jajka. Wystarczy, że mięso drobiowe zmielisz za pomocą maszynki, połączysz z jajem i odcedzoną kukurydzą, a następnie uformujesz kotlety i upieczesz w piekarniku. Aby posiłek był jeszcze zdrowszy, dodaj do niego sałatkę ze świeżych warzyw. Zamiast frytek ziemniaczanych, które często towarzyszą burgerom amerykańskim, przygotuj przekąskę z warzyw korzennych. Seler, marchew i pietruszkę pokrój w słupki, wymieszaj z oliwą, obficie przypraw ziołami i upiecz w piekarniku. Tak przyrządzone frytki doskonale komponują się z burgerem wołowym lub drobiowym i są odpowiednie dla diabetyka.










