sobota, 9 sierpnia 2025 20:19
Reklama
Reklama

Sylwestrowa przekąska z pstrąga? Czemu nie, to sposób na udaną domówkę!

Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski – zarówno mięsne, w wersji wege lub vegan, jak i z rybą w roli głównej. W tej opcji świetnie sprawdzą się sałatki, tatar czy finger foods z pstrągiem – delikatnym, niedominującym daniem.
Pstrąg jest bardzo zdrowym składnikiem i świetnie komponuje się z rozmaitymi daniami na zdjęciu sałatka Cesar z pstrągiem.

Autor: Shutterstock

Potrawa z pstrągiem doskonale je uzupełnia. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty lokalne, ze sprawdzonego źródła, najlepiej certyfikowane.

Reklama

Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski – zarówno mięsne, w wersji wege lub vegan, jak i z rybą w roli głównej. W tej opcji świetnie sprawdzą się sałatki, tatar czy finger foods z pstrągiem – delikatnym, niedominującym dania, za to doskonale je uzupełniającym. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty lokalne, ze sprawdzonego źródła, najlepiej certyfikowane.


 

Jakie przekąski z pstrągiem w karnawale?

Pstrąg uważany jest za rybę o wszechstronnym zastosowaniu i dającą dużo swobody w kuchni. Najczęściej pieczemy lub grillujemy go w całości lub przygotowujemy w formie filetów, jednak równie doskonale sprawdza się w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz śmiało popuścić wodze fantazji i przygotować efektowne tartaletki z kruchego ciasta. Wypełnij je śmietankowym serkiem, na wierzch ułóż kawałki wędzonego pstrąga i udekoruj posiekanym koperkiem. Prostszy i szybszy sposób na sylwestrowe mini kanapki z pstrągiem to użycie jako bazy pumperniklu, razowego chleba lub krakersów, a nawet – z myślą o osobach ograniczających pieczywo – przygotowanie tej wersji przekąsek na grubiej pokrojonych plastrach świeżego ogórka. Pstrąg jest wdzięcznym produktem do przyrządzenia różnych rodzajów sałatek, np. makaronowej (w formie kokardek) z wersją ryby wędzoną na gorąco, jajkiem gotowanym na twardo, kukurydzą, kaparami i papryką konserwową. Bardzo efektownie będzie prezentować się również sałatka Cezar z pstrągiem, podana na liściach sałaty rzymskiej. Na przyjęciach dużo uznania zyskują zwykle także hummusy, tatar czy pasty, np. pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami lub lekki tatar z surowego pstrąga, który zachwyci niejedno podniebienie – z dodatkiem szalotki, kaparów, koperku, szczypioru, sosu sojowego i soku z cytryny.

Pstrąg w kuchni = zdrowie na talerzu

Pstrąg to ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Cechuje go wysoka zwartość pełnowartościowego i – co istotne – łatwo przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – spośród wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrąg dostarcza ich najwięcej. Ponadto to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, m.in.: witaminy z grupy B: niacyny (witaminy B3), B6 oraz B12, a także witaminy A, D oraz E. Pstrąg zawiera ponadto duże ilości cennych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk, jod, mangan, selen czy fosfor.


 

Postaw na certyfikowany produkt

O smaku pstrąga w dużej mierze decyduje fakt pochodzenia ryby. Ważne jest, by kupować ze sprawdzonych źródeł, najlepiej lokalnych hodowli, których jakość potwierdzają certyfikaty, np. certyfikat „Nasz Pstrąg”, przyznawany tym gospodarstwom rybackim, które prowadzą hodowle w sposób zrównoważony, zgodnie z polskim prawem, restrykcyjnymi normami europejskimi i w pełnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego. Kupując produkty akwakultury z certyfikowanej hodowli, mamy pewność, że ryba jest bezpieczna i wysokiej jakości.

Przepisy autorstwa Agnieszki Jasińskiej dla kampanii Nasz Pstrąg


 

Sałatka Cezar z pstrąga

Składniki: 2 filety z pstrąga, 2 jajka, 2 średnie sałaty rzymskie, 1 bułka lub 1/3 bagietki, 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy, 50 g drobno tartego parmezanu.

Sos: 80 g majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 30 g parmezanu.

Przygotowanie: Sos: do miski dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy i wymieszaj całość. Czosnek obierz, posiekaj drobno i dorzuć do sosu. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami i dodaj połowę do sosu.

Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj 7 min, by były na twardo, a następnie obierz je i przetnij oba jajka na 8 części. Rozgrzej patelnię średniej wielkości. Wlej na nią łyżkę oleju do smażenia lub oliwy i na mocno nagrzanym tłuszczu ułóż ostrożnie kawałki filetów. Rybę podsmaż na rumiany kolor po około 5 min. z każdej strony. Usmażone filety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć zbędny tłuszcz.

Patelnię po rybie oczyść kawałkiem ręcznika papierowego. Połowę długiej bagietki (może być już lekko czerstwa) pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kostkę i wyłóż na patelnię. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się zarumienią. Po chwili wlej trzy łyżki oliwy. Mieszaj często grzanki, by równomiernie się rumieniły ok. 7 min.

Liście sałaty oderwij i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Porwij sałatę na kawałki, wlej do niej część sosu Cezar i wymieszaj całość. Następnie ułóż pokrojone jajka oraz usmażony filet i polej danie drugą częścią sosu. Posyp grzankami i drugą częścią tartego parmezanu.


 

Pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami

Składniki: 300 g fileta z pstrąga, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki chilli, 6 szt. suszonych pomidorów, 2 łyżeczki kaparów, 1 szalotka, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka jogurtu greckiego, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki posiekanego szczypioru.

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 st., a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Filety ze pstrąga przypraw solą, pieprzem i chilli i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 min. Ostudzoną rybę rozgnieć widelcem, obierz szalotkę i drobno ją posiekaj, a suszone pomidory i szczypiorek pokrój w drobne paski. Połącz ze sobą: pstrąga, posiekaną szalotkę, suszone pomidory, kapary i szczypior. Majonez połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dodaj do pozostałych składników, przypraw pieprzem, wymieszaj – i gotowe. Tak przygotowaną pastę z pstrągiem podawaj z krakersami lub grzankami.

Kampania Nasz Pstrąg to kontynuacja działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości na temat zrównoważonej akwakultury oraz popularyzacja spożycia jednego z jej produktów – pstrąga. Inicjatorem, pomysłodawcą i organizatorem kampanii jest Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, organizacja zrzeszająca obecnie około 60 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana współfinansowanej ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury na lata 2021 – 2027.


 

Więcej informacji o projekcie na stronie: 
https://naszpstrag.pl/o-kampanii/


 

Monika Gajo/Fot. Shutterstock



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Festiwal Historyczny VIVAT VASA! A.D. 2025 Festiwal Historyczny VIVAT VASA! A.D. 2025 W dniach 8–10 sierpnia 2025 roku Gniew ponownie przeniesie się do XVII wieku! Podczas Festiwalu Historycznego VIVAT VASA!, którego organizatorem jest Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Gniewie, główną atrakcją będzie inscenizacja słynnej „Bitwy pod Gniewem 1626”. W tym roku przypada 399. rocznica bitwy i zarazem XXIV edycja festiwalu. Rekonstrukcja bitwy odbędzie się w Fosie Miejskiej i jak co roku zgromadzi tłumy miłośników historii, kultury oraz widowisk batalistycznych. W drugi weekend sierpnia, zapraszamy do Gniewu na kolejną edycję Festiwalu HistorycznegoVIVAT   VASA!   Gniew   8-10   sierpnia   przemieni   się   w   XVII-wieczne   miasto,   pełneobyczajowości i wojskowości. W całym mieście, na każdym kroku będzie można poczuć duchahistorii...   Głównym   punktem   wydarzenia   będzie   wyjątkowe   widowisko   historyczno-batalistyczne „BITWA POD GNIEWEM 1626”.Przez niemal trzy dni sierpnia ulice Gniewu będą tętnić dawnym życiem. Organizowane będąmusztry i egzercerunki piechoty, ubogacone koncertami, tańcami, rzemieślniczymi warsztatamioraz starodawnym jadłem. Dzięki szerokiej ofercie atrakcji trwających przez cały weekend każdyznajdzie coś specjalnego dla siebie.Głównym wydarzeniem Festiwalu Historycznego VIVAT VASA! będzie widowisko historyczno-batalistyczne „Bitwa pod Gniewem 1626”, które rozegra się 9 sierpnia 2025r. w fosie miejskiej.Wezmą w nim udział grupy rekonstrukcji historycznej z Polski oraz spoza jej granic. Na polu bitwystanie piechota szwedzka i polska oraz chorągwie husarskie i szwedzka rajtaria. Huk armat, kłębydymu, okrzyki bitewne i stukot kopyt zapewnią niezapomniany klimat bitewny i wielkie widowiskodla całych rodzin.    Uroczystym podsumowaniem sobotniej inscenizacji będzie ognista parada zpochodniami po gniewskich uliczkach w towarzystwie husarzy na koniach.Bilety na inscenizację dostępne są w cenach: 40 zł (normalny), 25 zł (ulgowy do 12 r.ż.) oraz 90 zł(rodzinny   2+2   do   12   r.ż.),   do   zakupu   stacjonarnie   w   dniu   wydarzenia   lub   na   stroniewww.kupbilecik.pl    . Ponadto odbędzie się popis Chorągwi, Rot i Regimentów, Turniej Szabli Polskiej, III edycjaTurnieju   Szachowego   o   Puchar   Zygmunta   III  Wazy   oraz   Gniewski  Turniej   Husarski.   Grupyrekonstruktorskie zaprezentują swoje autorskie pokazy łucznictwa konnego.Przeniesiemy   się   w   czasie   na   dwudniowy   XVII-wieczny   targ,   pełen   historycznych   perełek.Odwiedzicie kramy cenionych rzemieślników i rękodzielników. Zjecie pyszne, regionalne produkty,domowe jadło, przysmaki oraz posmakujecie staropolskich trunków. Poznacie lokalne tradycje izwyczaje. Wystawcy będą czekali na rynku w Gniewie w sobotę i niedzielę 9 i 10 sierpnia od godz.12.00.Podczas festiwalu na gniewskiej scenie wystąpią zespoły z iście folkowo-rockową nutą. W sobotę ogodzinie 18:00 wystąpi zespół „Vermouth”, a o 21:00 zespół „Taroth”. W ramach niedzielnychwydarzeń odbędzie się Spacer Historyczny z przewodnikiem po gniewskim rynku oraz zwiedzanieMuzeum Kapsla.Gwarantujemy cudowną zabawę, przy niesamowitych dźwiękach muzyki folkowej.Na młodszych uczestników czeka wiele atrakcji, w tym różnorodne warsztaty i animacje: żywelekcje historii na rynku oraz stanowiska dawnych rzemieślników.odczas  Jarmarku  odbędzie   się   również  VII  Pokaz   Sztuki   Kowalskiej   i   Płatnerskiej   pamięciMarcina „Gasa” Manikowskiego. Kociewie zawsze słynęło ze świetnych kowali. Jednym z nich byłzwiązany z Gniewem Marcin „Gas” Manikowski. Marcin odszedł tragicznie 28 grudnia 2018 r. Byłjednym z najlepszych specjalistów od broni białej. Podczas pokazu będziecie mogli spotkać kowali,oglądać ich w akcji oraz wziąć udział w wykuwaniu niezwykłych przedmiotów.Organizatorami wydarzenia są: Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Gniewie, Miasto i GminaGniew oraz Chorągiew Husarska Województwa Pomorskiego.Partnerem Wydarzenia jest Totalizator Sportowy właściciel marki Lotto. Sponsorem wydarzeniajest Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. Więcej informacji i bilety: https://www.kupbilecik.pl/imprezy/169327/gniew/festiwal.historyczny.vivat.vasa/Data rozpoczęcia wydarzenia: 08.08.2025
Reklama