wtorek, 23 września 2025 19:16
Reklama

Sylwestrowa przekąska z pstrąga? Czemu nie, to sposób na udaną domówkę!

Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski – zarówno mięsne, w wersji wege lub vegan, jak i z rybą w roli głównej. W tej opcji świetnie sprawdzą się sałatki, tatar czy finger foods z pstrągiem – delikatnym, niedominującym daniem.
Pstrąg jest bardzo zdrowym składnikiem i świetnie komponuje się z rozmaitymi daniami na zdjęciu sałatka Cesar z pstrągiem.

Autor: Shutterstock

Potrawa z pstrągiem doskonale je uzupełnia. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty lokalne, ze sprawdzonego źródła, najlepiej certyfikowane.

Reklama

Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski – zarówno mięsne, w wersji wege lub vegan, jak i z rybą w roli głównej. W tej opcji świetnie sprawdzą się sałatki, tatar czy finger foods z pstrągiem – delikatnym, niedominującym dania, za to doskonale je uzupełniającym. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty lokalne, ze sprawdzonego źródła, najlepiej certyfikowane.


 

Jakie przekąski z pstrągiem w karnawale?

Pstrąg uważany jest za rybę o wszechstronnym zastosowaniu i dającą dużo swobody w kuchni. Najczęściej pieczemy lub grillujemy go w całości lub przygotowujemy w formie filetów, jednak równie doskonale sprawdza się w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz śmiało popuścić wodze fantazji i przygotować efektowne tartaletki z kruchego ciasta. Wypełnij je śmietankowym serkiem, na wierzch ułóż kawałki wędzonego pstrąga i udekoruj posiekanym koperkiem. Prostszy i szybszy sposób na sylwestrowe mini kanapki z pstrągiem to użycie jako bazy pumperniklu, razowego chleba lub krakersów, a nawet – z myślą o osobach ograniczających pieczywo – przygotowanie tej wersji przekąsek na grubiej pokrojonych plastrach świeżego ogórka. Pstrąg jest wdzięcznym produktem do przyrządzenia różnych rodzajów sałatek, np. makaronowej (w formie kokardek) z wersją ryby wędzoną na gorąco, jajkiem gotowanym na twardo, kukurydzą, kaparami i papryką konserwową. Bardzo efektownie będzie prezentować się również sałatka Cezar z pstrągiem, podana na liściach sałaty rzymskiej. Na przyjęciach dużo uznania zyskują zwykle także hummusy, tatar czy pasty, np. pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami lub lekki tatar z surowego pstrąga, który zachwyci niejedno podniebienie – z dodatkiem szalotki, kaparów, koperku, szczypioru, sosu sojowego i soku z cytryny.

Pstrąg w kuchni = zdrowie na talerzu

Pstrąg to ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Cechuje go wysoka zwartość pełnowartościowego i – co istotne – łatwo przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – spośród wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrąg dostarcza ich najwięcej. Ponadto to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, m.in.: witaminy z grupy B: niacyny (witaminy B3), B6 oraz B12, a także witaminy A, D oraz E. Pstrąg zawiera ponadto duże ilości cennych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk, jod, mangan, selen czy fosfor.


 

Postaw na certyfikowany produkt

O smaku pstrąga w dużej mierze decyduje fakt pochodzenia ryby. Ważne jest, by kupować ze sprawdzonych źródeł, najlepiej lokalnych hodowli, których jakość potwierdzają certyfikaty, np. certyfikat „Nasz Pstrąg”, przyznawany tym gospodarstwom rybackim, które prowadzą hodowle w sposób zrównoważony, zgodnie z polskim prawem, restrykcyjnymi normami europejskimi i w pełnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego. Kupując produkty akwakultury z certyfikowanej hodowli, mamy pewność, że ryba jest bezpieczna i wysokiej jakości.

Przepisy autorstwa Agnieszki Jasińskiej dla kampanii Nasz Pstrąg


 

Sałatka Cezar z pstrąga

Składniki: 2 filety z pstrąga, 2 jajka, 2 średnie sałaty rzymskie, 1 bułka lub 1/3 bagietki, 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy, 50 g drobno tartego parmezanu.

Sos: 80 g majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 30 g parmezanu.

Przygotowanie: Sos: do miski dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy i wymieszaj całość. Czosnek obierz, posiekaj drobno i dorzuć do sosu. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami i dodaj połowę do sosu.

Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj 7 min, by były na twardo, a następnie obierz je i przetnij oba jajka na 8 części. Rozgrzej patelnię średniej wielkości. Wlej na nią łyżkę oleju do smażenia lub oliwy i na mocno nagrzanym tłuszczu ułóż ostrożnie kawałki filetów. Rybę podsmaż na rumiany kolor po około 5 min. z każdej strony. Usmażone filety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć zbędny tłuszcz.

Patelnię po rybie oczyść kawałkiem ręcznika papierowego. Połowę długiej bagietki (może być już lekko czerstwa) pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kostkę i wyłóż na patelnię. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się zarumienią. Po chwili wlej trzy łyżki oliwy. Mieszaj często grzanki, by równomiernie się rumieniły ok. 7 min.

Liście sałaty oderwij i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Porwij sałatę na kawałki, wlej do niej część sosu Cezar i wymieszaj całość. Następnie ułóż pokrojone jajka oraz usmażony filet i polej danie drugą częścią sosu. Posyp grzankami i drugą częścią tartego parmezanu.


 

Pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami

Składniki: 300 g fileta z pstrąga, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki chilli, 6 szt. suszonych pomidorów, 2 łyżeczki kaparów, 1 szalotka, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka jogurtu greckiego, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki posiekanego szczypioru.

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 st., a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Filety ze pstrąga przypraw solą, pieprzem i chilli i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 min. Ostudzoną rybę rozgnieć widelcem, obierz szalotkę i drobno ją posiekaj, a suszone pomidory i szczypiorek pokrój w drobne paski. Połącz ze sobą: pstrąga, posiekaną szalotkę, suszone pomidory, kapary i szczypior. Majonez połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dodaj do pozostałych składników, przypraw pieprzem, wymieszaj – i gotowe. Tak przygotowaną pastę z pstrągiem podawaj z krakersami lub grzankami.

Kampania Nasz Pstrąg to kontynuacja działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości na temat zrównoważonej akwakultury oraz popularyzacja spożycia jednego z jej produktów – pstrąga. Inicjatorem, pomysłodawcą i organizatorem kampanii jest Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, organizacja zrzeszająca obecnie około 60 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana współfinansowanej ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury na lata 2021 – 2027.


 

Więcej informacji o projekcie na stronie: 
https://naszpstrag.pl/o-kampanii/


 

Monika Gajo/Fot. Shutterstock

Reklama


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Wyjątkowe spotkanie z doktorem Józefem Bieleckim – ekspertem ONZ, podróżnikiem  pisarzem Wyjątkowe spotkanie z doktorem Józefem Bieleckim – ekspertem ONZ, podróżnikiem pisarzem Miejska Biblioteka Publiczna w Tczewie serdecznie zaprasza na wyjątkowe spotkanie z doktorem Józefem Bieleckim, statystykiem, podróżnikiem i byłym ekspertem Organizacji Narodów Zjednoczonych, a także rozmowę wokół jego książki „Z ekspertem ONZ w dżungli i na pustyni…” (wyd. Porta Mare, 2025). Rozmowę z autorem poprowadzi Marek Modrzejewski – samorządowiec, społecznik i pedagog, były starosta i radny powiatu tczewskiego, a prywatnie miłośnik podróży i odkrywania świata. Jego doświadczenie i pasja sprawią, że spotkanie nabierze wyjątkowego, osobistego charakteru. ***Józef Bielecki – doktor nauk ekonomicznych, statystyk z wieloletnim doświadczeniem międzynarodowym, gdynianin i absolwent I Liceum Ogólnokształcącego w Tczewie. Przez blisko dekadę pracował jako ekspert ONZ w Ameryce Łacińskiej i Afryce, realizując projekty rozwojowe, badania terenowe i współpracując z lokalnymi społecznościami w miejscach, do których rzadko dociera cywilizacja. Po zakończeniu pracy w strukturach ONZ poświęcił się popularyzacji wiedzy o świecie, pisząc reportaże i eseje oparte na własnych doświadczeniach. O książce gościa spotkania:Publikacja to zbiór 47 reportaży i esejów, w których autor dzieli się refleksjami z pracy w najdalszych zakątkach świata. Książka łączy perspektywę naukowca z wrażliwością podróżnika. Publikacja pełna jest barwnych opisów, lokalnych historii, osobistych spotkań i nieoczywistych obserwacji. Czytelnik znajdzie tu zarówno opowieści o życiu w afrykańskich wioskach, jak i o wyzwaniach pracy w amazońskiej dżungli czy na pustynnych terenach Sahelu. To lektura dla tych, którzy chcą poznać świat z bliska, a nie z perspektywy turysty, lecz człowieka, który przez lata żył i pracował w jego najtrudniejszych rejonach.  Spotkanie z Józefem Bieleckim23.09.2025 g. 17.00Miejska Biblioteka Publiczna w Tczewieul. Jarosława Dąbrowskiego 6, 83-110 TczewWstęp wolny *Nie występują bariery architektoniczne: w budynku znajduje się winda oraz toaleta dostosowana do potrzeb OzN w trakcie spotkania będzie możliwość zakupu publikacji Autora.Data rozpoczęcia wydarzenia: 23.09.2025 17:00 – Data zakończenia wydarzenia: 23.09.2025 19:30
Plakat Sambor Festival Tczew V Sambor Festival Tczew 2025 Zapraszamy na V edycję Sambor Festival w Tczewie! Wspaniałe koncerty w wyjątkowej atmosferze. Wstęp wolny na wszystkie wydarzenia!W dniach 7-28 września 2025 roku odbędzie się piąta edycja "Sambor Festival" w Tczewie.** Festiwal, który od lat cieszy się rosnącą popularnością, będzie miał miejsce w zabytkowym Kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Tczewie. Celem wydarzenia jest prezentacja wybitnych artystów oraz stworzenie przestrzeni do wspólnego obcowania z muzyką klasyczną w jednym z najpiękniejszych kościołów regionu. Wstęp na wszystkie koncerty jest **wolny**, co czyni festiwal wyjątkową okazją, by poczuć atmosferę tej magicznej przestrzeni, a także posłuchać światowej klasy muzyków. Podczas tegorocznej edycji, zaprezentowane zostaną utwory zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym wydaniu.7 września o godz. 19.00 (najbliższa niedziela) w Tczewskiej Farze rozpocznie się jubileuszowa edycja Sambor Festival Tczew. W tym roku tczewski organista i radny miejski będzie uczestniczyć, nie tylko jako koordynator wydarzenia, ale także wykonawca. Razem z Patrykiem Podwojskim zostanie otwarta tegoroczna edycję wydarzenia, w ramach którego odbędzie się cały cykl koncertów muzyka klasyczna. Artyści zaprezentują współbrzmienie saksofonu i organów.  7/09 / 19:00 / wstęp wolnyFUSION OF SOUNDSMateusz Kotwica (saksofon) oraz Patryk Podwojski (organy) 14/09 / 19:00 / wstęp wolnyTRZY MARIE (spektakl/oratorium)Les Femmes 21/09 / 19:00 / wstęp wolnySONIDOS DE PASIONMagdalena Zięba-Lewandowska (sopran) oraz Mikołaj Sikała (fortepian) 28/09 / 19:00 / wstęp wolnyNOWE OBLICZE KLASYKIWarsaw Saxophone Ensemble Warto wiedzieć:Festiwal odbywa się w jednym z najpiękniejszych sakralnych obiektów Tczewa, który doskonale nadaje się do muzyki klasycznej. Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego wyróżnia się nie tylko historycznym wystrojem, ale także wspaniałą akustyką, dzięki której koncerty nabierają zupełnie nowego wymiaru.Sambor Festival to nie tylko muzyka, ale także budowanie społeczności miłośników sztuki, którzy w wyjątkowy sposób mogą przeżywać spotkania z muzyką na najwyższym poziomie.Zapraszamy serdecznie na wszystkie wydarzenia w ramach tegorocznej edycji, które będą miały miejsce w Tczewie w dniach 7-28 września 2025 roku!  Wszystkie koncerty odbywają się tczewskiej Farzegodz. 19.00Tczew ul. kard. St. Wyszyńskiego 13Wstęp wolny!  Data rozpoczęcia wydarzenia: 07.09.2025 19:00 – Data zakończenia wydarzenia: 28.09.2025 22:00
Wykwalifikowani pedagodzy poprowadzą szkolenia skierowane do nauczycieli i rodziców Wykwalifikowani pedagodzy poprowadzą szkolenia skierowane do nauczycieli i rodziców Poznaj nowatorskie metody: warsztaty, treningi i zabawy18 października (sobota) w godz. 10.00 – 13.30 odbędzie się interesujące wydarzenie, którego adresatami są rodzice, opiekunowie i nauczyciele. W ramach konferencji odbędą się warsztaty i prelekcje nt. nowatorskich metod pedagogicznych i warsztatów związanych z pracą z dziećmi i osobami niepełnosprawnymi. Wydarzenie odbywa się pod patronatem Gazety Tczewskiej i portalu Tczewska.plI KONFERENCJA RODZICÓW, OPIEKUNÓW I NAUCZYCIELI odbędzie się na terenie Przedszkola Niepublicznego Chatka Puchatka przy ul. Orkana 1 w Tczewie. Program realizowany jest w ramach Mobilnej Akademii Mary Poppins.Program konferencji:- 2 zajęcia otwarte;- warsztaty, szkolenia;- integracja sensoryczna, Joanna Jasińska;- śmiechoterapia, Agnieszka Kamienik;- trening umiejętności społecznych, Zenon Chrześcijański;- zabawy z wykorzystaniem chusty animacyjnej, Natalia Chrześcijańska-Pień;- Mobilna Poradnie Psychologiczno-pedagogiczne Akademii Mary Poppins;- porady psychologa;- porady pedagoga;- porady neurologopedy;- indywidualne konsultacje z pedagogiem, psychologiem logopedą– zapisy podczas rejestracji. Zaproszenie skierowane jest do 10 osób z danego przedszkola (5 rodziców i 5 nauczycieli), koszt szkolenia 300 zł od osoby (rodzice biorą udział darmowo) Kontakt- marzena.chrzescijanska@onet.plTelefon lub do dyrekcji placówki   Data rozpoczęcia wydarzenia: 18.10.2025 10:00 – Data zakończenia wydarzenia: 18.10.2025 13:30
Reklama