Zainwestuj
Jedna zasada, którą należy się kierować przy wyborze patelni, brzmi: "nie oszczędzaj". Są to twoje główne narzędzia pracy, dlatego sensowne jest zainwestowanie w kilka wysokiej jakości. Łatwo się pomylić, kiedy widzisz nagłówki typu: "Wyrzuć nieprzywierającą powłokę i używaj żeliwa do wszystkiego" albo "Na patelni żeliwnej możesz ugotować wszystko" https://esomed.pl/jak-stosowac-olejek-arganowy/
Po co mi więcej niż jedna patelnia ?
Idealnie byłoby mieć w kuchni minimum 4 patelnie - patelnię z powłoką nieprzywierającą, patelnię ze stali nierdzewnej i kilka patelni żeliwnych. "Po co mi dwie żeliwne patelnie? I co może zrobić patelnia ze stali nierdzewnej, czego nie mogą zrobić dwie pozostałe?" - możesz zapytać. Jest kilka rzeczy, które warto rozważyć:
Nie zapominaj, że żeliwna powierzchnia pochłania smaki.
Żeliwna patelnia, zwłaszcza nowa, ma porowatą powierzchnię i wchłania smaki gotowanych na niej potraw. Nawet tradycyjna patelnia, która przeszła przez kilka rund przyprawiania, nadal jest podatna na zatrzymywanie smaków. Ma to tym większy sens, że nie powinno się ich myć zwykłym płynem do naczyń. Wyobraź sobie, że właśnie upiekłeś w niej doskonałą pieczeń z krótkich żeberek na piątkowy obiad, a w sobotę planujesz upiec słynne ciasteczka na żeliwnej patelni… Prawdopodobnie nie jest to najlepszy pomysł. Właśnie dlatego idealnie byłoby mieć dwie takie patelnie i jedną przeznaczyć na słodkie, a drugą na pikantne.
Weź pod uwagę poziom ciepła
Patelnie żeliwne są doskonałe do gotowania w wysokich temperaturach. Można na nich przyrządzać potrawy, które idealnie się przypiekają, brązowieją i mają najlepszą chrupiącą skórkę. Ich wysoka zdolność do zatrzymywania ciepła staje się problemem w przypadku delikatnego mięsa i ryb. I właśnie dlatego potrzebujemy również patelni ze stali nierdzewnej.
Patelnia żeliwna: najlepsza do wszystkich potraw, które wymagają wysokiej temperatury i nie są zbyt delikatne.
Patelnia ze stali nierdzewnej: zapewnia kontrolowane gotowanie na średnim i wysokim poziomie ciepła. Używaj jej do bardziej delikatnych potraw, takich jak ryby, owoce morza i warzywa, kiedy chcesz, żeby były chrupiące i ładnie się przypiekły, ale nie chcesz, żeby się przykleiły lub rozpadły.
Patelnia z powłoką nieprzywierającą: niskie i średnie temperatury. Idealna do naleśników, delikatnych naleśników, puszystych omletów lub jajecznicy na miękko.
Nie zapominaj o kwasowości (poziom pH)
Kwaśne potrawy powinny trafiać na patelnię ze stali nierdzewnej. Nie niszcz swojej żeliwnej patelni wolno gotującymi się sosami pomidorowymi lub deglasując ją winem lub octem. Kwas powoduje, że przyprawy na patelni z czasem się psują. W końcu sprawia, że niektóre z Twoich potraw mają metaliczny posmak. Nie jest to zagrożenie dla zdrowia, ale na pewno nie jest przyjemne. esomed.pl
Nigdy nie gotuj kwaśnych potraw na patelni nieprzywierającej. Z czasem zniszczy to powłokę nieprzywierającą, a w tym przypadku nie chodzi o to, że Twoje potrawy zmienią smak; jest to wysoce toksyczne i niebezpieczne.







Napisz komentarz
Komentarze