sobota, 13 grudnia 2025 03:09
Reklama

Rodzaje szkodników psujących uprawy – jak je rozpoznać?

Jedno z kluczowych zagrożeń przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego lub ogrodniczego stanowią szkodniki. Żerują one na roślinach, negatywnie wpływając na ich wzrost, właściwości czy wygląd. Ponadto insekty zwiększają ryzyko rozwoju infekcji pasożytniczych. W rezultacie wielkość zebranych plonów jest znacznie mniejszych, a pogorszeniu również ulega jakość roślin. Jeśli chcesz skutecznie walczyć ze szkodnikami, najpierw dowiedz się, jak je rozpoznać.
  • Źródło: Art. sponsorowany
Rodzaje szkodników psujących uprawy – jak je rozpoznać?

Jakie szkodniki najczęściej żerują na roślinach?

Działalność agrofagów generuje nawet do 20% strat w polskim rolnictwie i ogrodnictwie. Dlatego niezwykle istotne jest dokładne rozpoznanie atakującego szkodnika. Dzięki temu zastosujesz odpowiedni środek zaradczy, który pozwoli na ochronę plonów. Warto poznać przykłady agrofagów, które szczególnie szkodzą pośród polskich upraw.

Mszyce zbożowe

To grupa insektów, które atakują pszenicę, żyto, owies, pszenżyto oraz inne gatunki. Niezwalczane przyczyniają się do powstania ogromnych strat. Charakteryzują się dużą żarłocznością, a przy tym bardzo szybko się rozmnażają. Powodują wysychanie roślin i przenoszą choroby zboża. Ponadto doprowadzają do rozwoju grzybów. Mszyca zbożowa ma zielonkawo-brązowe zabarwienie.

Chowacz brukwiaczek

To chrząszcz, który najczęściej atakuje rzepak i rośliny kapustne. Jego larwy mają mleczny, lekko żółtawy odcień. Podczas żerowania powoduje powstawanie zgrubień i zniszczeń, a także większą podatność rośliny na infekcje. Brak profilaktyki i zwalczania może przyczynić się dużych strat w plonach – zwłaszcza w przypadku kapusty.

Więcej na temat szkodników żerujących na roślinach dowiesz się na stronie https://www.syngenta.pl/atlas-chorob-i-szkodnikow.

Jakie są metody na rozpoznanie szkodników?

Najskuteczniejszym sposobem na rozpoznanie agrofagów jest regularna kontrola stanu roślin. Dzięki temu możesz szybko rozpoznać objawy działania szkodników i zastosować odpowiednie środki. Duże znaczenie ma także wykorzystywanie preparatów oraz zabiegów ochronnych. To wpłynie na ograniczenie ryzyka ataku agrofagów i obniżenia plonów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama