Przepisy z KGW Nicponia (gm. Gniew) - podajemy przepisy Ewy Kamińskiej na kociewskie ruchanki, nalewkę ze skondensowanego mleka i sałatkę z pora.
Ruchanki – kociewskie racuchy
Ruchanki swoją skądinąd dwuznaczną nazwę zawdzięczają drożdżowemu zaczynowi, który odstawiało się do momentu, aż drożdże zaczną się „ruchać”. – wyjaśnia Ewa Kamińska - Wtedy można przystąpić do dalszego tworzenia racuchów.
Składniki na zaczyn:
2-3 dkg drożdży
80 ml mleka (około 1/3 szklanki)
1 łyżka cukru
ciasto właściwe
160 ml mleka (około 2/3 szklanki)
40 gram cukru (około 4 łyżek)
125 gram masła (1/2 kostki)
0,5 kg mąki (trochę ponad 3 szklanki)
2 jajka
2-3 łyżki śmietany (18% lub 12%)
szczypta soli
olej do smażenia
cukier do posypania
można dodać cukier wanilinowy lub skórkę cytrynową lub jabłka
Wykonanie
drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem
odstawić na 15-20 minut, aż drożdże zaczną się „ruchać”
w tym czasie:
rozpuścić masło w mleku – odstawić do ostudzenia
do miski wsypać mąkę, dodać cukier, jajka, szczyptę soli, przestudzone mleko z masłem (ale jeszcze co najmniej letnie), oraz zaczyn i śmietanę
wszystko wymieszać łyżką (lub mikserem) do połączenia składników odstawić do wyrośnięcia, tak na 30 minut
UWAGA: ciasto powinno wyjść dość luźne
rozgrzać olej (mniej więcej 1 cm)
ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron, na niewielkim ogniu, jeszcze ciepłe posypywać obficie cukrem
Nalewka ze skondensowanego mleka
- Taka nalewka nadaje się jako wspaniała polewa na lody i desery. – mówi Ewa Kamińska - Doskonała na każdą uroczystość.
Produkty :
- 1/2 litra wódki
- 1 puszka mleka słodkiego, skondensowanego
Wykonanie:
- Mleko w puszce gotować przez 3 godz. w pełnym zanurzeniu. Po ugotowaniu i wystygnięciu zmiksować z alkoholem.
Czas przygotowania 3, 5 godz.
Przechowywać w lodowce. Polecamy zwłaszcza w upalne dni.
Sałatka z pora
Por jest warzywem o właściwościach podobnych do cebuli, jednak o wiele łagodniejszym i do tego niskokalorycznym. Warto zapamiętać, że 100 g pora to tylko 24 kalorie! Roślina ta dzięki temu stanowi doskonałe uzupełnienie diety redukującej masę ciała. Jest również bardzo pomocna w oczyszczaniu organizmu. To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Sałatka z pora świetnie smakuje z grillowanymi potrawami.
Składniki:
- 2 pory białe, surówkowe (surowe)
- 400 gram sera
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasów
- 1 mały majonez
Wykonanie:
Pora przekrojonego wzdłuż starannie obmyć pod bieżącą wodą, następnie drobno pokroić. Ser pokroić w średnią kostkę, tak samo jajka. Dodać kukurydze i pokrojony w kostkę ananas. Wszystkie składniki starannie wymieszać dodając do smaku szczyptę soli i pieprzu oraz dolać trochę soku z ananasa. Na sam koniec dodać majonez i ponownie wymieszać. Czas wykonania 20 min.
Reklama
Ruchanki po kociewsku
POMORZE. Pyszne kociewskie specjały. Prezentujemy receptury kulinarne twórczyń kociewskich przysmaków - członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tczewskiego.
- 18.06.2011 00:00 (aktualizacja 09.08.2023 16:58)

Reklama











Napisz komentarz
Komentarze