Składniki
- · biszkopt – 4 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mąki, łyżka kakao, ½ łyż. proszku,
- · poncz – 1/3 szkl. zimnej wody, kilka kropel aromatu śmietankowego,
- · masa budyniowa – 3 szkl. mleka, 20 dag. masła, cukier waniliowy, 2 budynie karmelowe,
- · masa śmietankowa – łyżka kawy rozpuszczalnej, 1/3 szkl. gorącej wody, 2 łyżki żelatyny, ¾ l śmietany 30%, 6 łyżek cukru pudru. Do dekoracji 5 dag gorzkiej czekolady.
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na formę o wym. 25/ 36 cm. Piec ok. 25 min w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Zagotować 2 szkl. mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić. Kawę rozpuszczoną, zalać 1/3 szkl. gorącej wody. Wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Napisz komentarz
Komentarze