Z pokolenia na pokolenie
Faworki według przepisu Aleksandry Wojak ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Starogardzie Gd.
- Przepis jest mojej babci, a ja mimo młodego wieku, z radością kontynuuję rodzinną tradycję. Chętnie smażę faworki dla moich bliskich i przyjaciół.
Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka spirytusu,
- 100g gęstej śmietany 18%,
- sól do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- dodatkowo cukier puder do posypania,
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki ok. 2 mm grubości. Kroimy paski o szer. około 3 cm, długości 10 cm. Pośrodku przecinamy ciasto nożem i formujemy faworki. Wkładamy do wrzącego smalcu i smażymy do momentu zarumienienia.
A może, by tak dodać... ziemniaka?
Pączki ziemniaczane według przepisu Barbary Nidzgorskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Swarożynie.
- Przepis przywiozłam od mojej krewnej z okolic Warszawy. To dobra i ciekawa odmiana, dla szukających nietypowych rozwiązań kulinarnych. No i trochę powrót do korzeni. Kobiety na Kociewiu dodawały ziemniaków do wypieków, oszczędzając tym sposobem mąkę, która była droga.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 kg mąki,
- 2 całe jajka,
- 4 żółtka,
- 0,5 szkl. ciepłego mleka,
- 0,5 szkl. oleju,
- 0,5 szkl. cukru,
- 12 dag świeżych drożdży.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Następnie należy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odpowietrzyć je, po czym formujemy kule, takie jakie mniej więcej chcemy, pamiętając o tym, że ciasto jeszcze trochę wyrośnie. Smażymy w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią. Wykładamy i posypujemy cukrem pudrem.











Napisz komentarz
Komentarze