Ksylitol – cukier z drzewa brzozy o samych dobrych właściwościach
Potocznie nazywany cukrem brzozowym, ksylitol jest naturalnym słodzikiem o konsystencji, barwie i smaku, dokładnie takim, jak cukier. To, czym się jednak od niego różni, to przede wszystkim działanie. O ile cukier szkodzi, to ksylitol usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jest on znakomitą propozycją dla wszystkich osób, które zbają o zdrowie. Ksylitol w smaku jest bardzo podobny do sacharozy, choć posiada o 40% niższą kaloryczność (dokładniej 240 kcal na 100 g). Ponadto, jego indeks glikemiczny IG 8 jest o 10 razy niższy od sacharozy, dzięki czemu jest on znakomitą alternatywą dla osób z problemami w obrębie gospodarki cukrowej i diabetyków. Każdy sklep z odżywkami posiada w swoim asortymencie ksylitol, ponieważ pozwala on na łatwą kontrolę wagi ciała. Nie możliwe? A jednak!
Więcej informacji na tanie-odzywki.pl
Erytrol – idealny słodzik dla diabetyków
Erytrol nie wykazuje żadnego wpływu na wyrzut insuliny, ponieważ jego poziom glikemiczny wynosi 0 – dokładnie to, czyni go najlepszym rozwiązaniem dla diabetyków. Co więcej, jego poziom słodkości ocenia się w granicach 60 – 70% słodkości sacharozy, więc jest on bardzo podobny w smaku do powszechnie dostępnego cukru. Erytrol jest polecany dla osób będących na diecie odchudzającej, gdyż jego kaloryczność jest bardzo niska (20 kcal na 100g). Niemal 80% tego słodzika zostaje wchłonięte przez organizm i wydalone wraz z moczem. Czary? Absolutnie nie! To tylko erytrol – słodzik pozyskiwany z serwatki.
Stewia – znakomity zamiennik do wypieków
Ostatnim, godnym uwagi produktem jest stewia – jeden z najintensywniejszych słodzików (do 200 razy słodsza od cukru!). To, co ją jednak różni od sacharozy, to przede wszystkim niska – niemal zerowa kaloryczność, równie niski indeks glikemiczny oraz pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi. Stewia jest znakomitym dodatkiem do smażenia oraz pieczenia, gdyż cechuje się dużą odpornością na obróbkę termiczną. Zdrowe ciastko? Ze stewią to bardziej niż możliwe!
Zdrowa przekąska wcale nie musi być mdła, wystarczy do niej dodać odpowiedni zamiennik dla sacharozy i gotowe! Nie rezygnuj z przyjemności i postaw na jeden z powyższych słodzików. Niebo w gębie!










