niedziela, 9 listopada 2025 12:35
Reklama
Reklama

Gruby Benek dał mi sposób na biznes

Posiadanie własnego lokalu franczyzowego daje poczucie bezpieczeństwa -gwarancji zatrudnienia, sprawdzonej formuły biznesowej oraz dobrych zarobków. Pod warunkiem jednakże, że wybierzemy odpowiedniego partnera. O swoich doświadczeniach z franczyzą opowiada Łukasz Schulz - franczyzobiorca Ogólnopolskiej Sieci Restauracji Gruby Benek.
Gruby Benek dał mi sposób na biznes
Łukasz Schulz - franczyzobiorca Ogólnopolskiej Sieci Restauracji Gruby Benek

Wywiad:

 

1. Kiedy rozpoczął Pan współpracę z siecią Gruby Benek?

 

Na współpracę z siecią zdecydowałem się w 2009 roku, w październiku podpisaliśmy umowę a otwarcie lokalu w Kościerzynie nastąpiło 17 lutego 2010 roku.
 

2. Dlaczego zdecydował się Pan na otwarcie drugiego lokalu?
 

"Apetyt rośnie w miarę jedzenia" , tak więc po osiągnięciu zadowalających wyników na małym, lokalnym, kościerskim rynku, postanowiliśmy sprawdzić się w Trójmieście, gdzie panuje dużo większa konkurencja. Zdecydowaliśmy się na Gdynię i po upływie ponad dwóch lat sądzę, że był to bardzo dobry wybór.

 

3. Ma Pan rodzinę? Z perspektywy czasu - jak zaangażowanie w ten biznes zmieniło życie Pana/Pana rodziny?

 

Moja odpowiedź nie będzie pewnie wielkim zaskoczeniem, ale życie moje i mojej rodziny zmieniło się i to w sposób zasadniczy. Nie jestem już niewolnikiem etatu, sam reguluję godziny pracy i czas, który na nią przeznaczam. Mogę aktywnie uczestniczyć w życiu rodzinnym- odebrać dzieci ze szkoły, zawieźć je do lekarza czy być obecnym na szkolnym przedstawieniu. Druga znacząca różnica to zmiana sytuacji materialnej. Minął etap, w którym zastanawiałem się, jak zapewnić środki na wszystkie bieżące potrzeby, rachunki, zajęcia dodatkowe dzieci czy kredyt hipoteczny. Nie muszę oszczędzać przy planowaniu wakacji, a jeśli chodzi o emeryturę - liczyć na ZUS.

 

4. Jakie przychody oraz zysk netto generują lokale?

 

Coraz lepsze! (Śmiech) Mogę sobie pozwolić na atrakcyjne wakacje, elektronikę, regularne wymiany samochodu i mam to przyjemne uczucie, że nie muszę liczyć każdej wydanej złotówki, robiąc zakupy. Jeśli miałbym porównać pensję, jaką zarabiałem na etacie (branża FMCG i finanse) a obecne zarobki to jak porównanie Karpat z Himalajami.

 

5. Jak wygląda Pana zwykły dzień?

 

Niektóre codzienne obowiązki są dość powtarzalne i nie da się ich uniknąć, ale wydaje mi się, że w dalszym ciągu jest to elastyczny dzień. Nie ma jedynej słusznej drogi i harmonogramu dnia dla osób prowadzących restaurację, trzeba mieć otwartą głowę i samemu usprawniać procesy, delegować zadania. Do wszystkiego dochodzi się stopniowo. Teraz znacznie mniej czasu zajmuje mi zarządzanie lokalem. To z kolei pozwala mi lepiej planować lokalne działania marketingowe i dalej rozwijać biznes.

 

6. Przed wyborem sieci franczyzowej, zapewne i w przypadku pierwszego i drugiego lokalu, porównywał Pan oferty konkurencji. Dlaczego wybrał Pan Grubego Benka?

 

Gruby Benek przyciągnął mnie niską opłatą franczyzową oraz (albo nawet przede wszystkim) dobrym produktem. Byłem pewien, że jeżeli wszystko zrobię dobrze, to pizza Grubego Benka będzie się sprzedawała i dzięki temu zarobię pieniądze. Gastronomia to taka branża, w której jakość ma ogromne znaczenie. A ta sieć stawia mocny nacisk na jakość, dzięki temu mamy wierne rzesze Klientów. Jako jedyni sprzedajemy pizze z podwójną ilością składników- to prawdziwy hit, który pozwala nam docierać do bardzo szerokiego grona klientów.

 

7. Jakie były największe problemy/wyzwania, które napotkał Pan na swojej drodze przy rozwijaniu biznesu?

 

Niestety w dalszym ciągu jest to machina polskiej biurokracji. Najważniejsze są jednak bariery, które musimy pokonać sami w sobie. To np. zmiana mentalności wynikająca z pracy na etacie i przejścia na własną działalność. Otwarcie się na nowe wyzwania. Nabranie odwagi w podejmowaniu decyzji i działaniu. Gdybym miał komuś udzielić dziś rady, to sugerowałbym zwyczajnie dać sobie czas i nie wymagać za wiele na początku. Trzeba dawać z siebie jak najwięcej, po drodze zdarzą się na pewno drobne pomyłki i potknięcia, ale traktujmy je po prostu jak lekcje prowadzenia biznesu. Dużych błędów, które mogłyby “położyć” interes, raczej nie ma się co obawiać - formuła franczyzowa daje poczucie bezpieczeństwa i wsparcie centrali - wystarczy jeden telefon po radę.

 

8. Jak ocenia Pan to, co otrzymuje z centrali sieci - surowce, system zamówień, wsparcie zarządu?

 

Marketing, nowoczesne technologie oraz, mimo uczestnictwa w sieci, "wolna ręka" - to największe jak dla mnie zalety przynależności do Grubego Benka. "Wolna ręka" polega na tym, że mimo uczestnictwa w sieci sam mogę reagować na to, co się dzieje na moim lokalnym rynku. To ja określam ceny, to ja zatwierdzam menu, to ja mam ostateczny wpływ na to, co dzieje się w moim lokalu. Cieszą mnie również kolejne zmiany. Widzę, że postawa centrali jest proaktywna, nastawiona na rozwój, nowoczesne technologie, ciekawe akcje partnerskie z dużymi markami, a to wszystko służy nam jako franczyzobiorcom.

 

9. Jak ocenia Pan zaangażowanie i plany rozwoju zarządu? W jakim stopniu tworzy on „wartość dodaną” Pańskiego biznesu?

 

Uważam, że kurs na rozwój, który objął zarząd, jest właściwy. Postęp jakościowy, a nie tylko ilościowy, to jedyna słuszna koncepcja rozszerzania sieci i umacniania marki. Taka polityka zarządu zapewnia nam dostęp do najlepszych produktów i największych marek. W ostatnim czasie wprowadziliśmy "nowe" frytki, produkowane w technologii "stealth" które cieszą się sporym zainteresowaniem klientów. Skorzystaliśmy także z preferencyjnych warunków zakupu ekspresów do kawy Tchibo. Korzystamy ze wspólnych akcji marketingowych takich firm jak RedBull, Pepsi czy Kompania Piwowarska. Działając poza siecią nie bylibyśmy w stanie osiągnąć takich efektów współpracy.

 

10. Komu poleciłby Pan ten rodzaj biznesu a komu stanowczo go odradził?

 

W zasadzie każdemu kto czuje się na siłach. Gastronomia to specyficzny biznes, ale przecież każdy rodzaj działalności ma swoje uwarunkowania czy ograniczenia. Jeżeli jesteśmy rzetelni i zaangażowani w tym co robimy, nie powinniśmy mieć problemu na rynku.

 

11. Jak zachęciłby Pan innych franczyzobiorców do otwarcia lokalu tej sieci?

 

Myślę, że przesadnie nie powinienem, a jeśli już to nie w sąsiedztwie moich lokali (śmiech). A tak na serio - uważam, że oferta Benka jest najlepsza na rynku z kilku względów - przede wszystkim niskiej stałej opłaty franczyzowej, zakresu wsparcia (bezpłatny projekt technologiczny, szkolenia, marketing). Osobiście dla mnie najbardziej istotnym argumentem przemawiającym na korzyść Grubego Benka jest fakt, iż lokale nie są otwierane na „hura” tylko w sposób rozsądny i przemyślany. Skrupulatnie oceniany jest potencjał danej lokalizacji i predyspozycje samego franczyzobiorcy. Dowodem tego jest bardzo niski odsetek zamknięć lokali w ramach sieci. Jeśli już są otwierane nowe, to tam, gdzie na pewno się to opłaci. Otwierając drugi lokal nawet nie myślałem o zmianie "Grubego" na coś innego.

Reklama

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Aśka 12.07.2018 08:31
Zróbcie wywiad z franczyznobiorcami sieci Ż...a, też pewnie wszyscy zadowoleni

Reklama
Reklama
Pelplin upamiętni rocznicę odzyskania niepodległości Pelplin upamiętni rocznicę odzyskania niepodległości Program pelplińskich uroczystości Narodowe Święto Niepodległości to jedno z najważniejszych świąt państwowych dla Polaków. Po 123 latach zaborów i nieobecności na mapie Europy, Polska odzyskała suwerenność. Kluczowym momentem był 11 listopada 1918 roku, kiedy podpisanie rozejmu w Compiègne zakończyło I wojnę światową. Tego samego dnia Rada Regencyjna przekazała Józefowi Piłsudskiemu władzę wojskową oraz naczelne dowództwo polskich sił zbrojnych. W tym dniu szczególnie pamiętajmy o wszystkich, którym zawdzięczamy wolność – o pokoleniach Polek i Polaków, którzy mimo ponad stu lat niewoli nie porzucili marzeń o niepodległej Ojczyźnie Serdecznie zapraszamy mieszkańców Gminy Pelplin do udziału w obchodach 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, które odbędą się 11 listopada 2025 r. (wtorek) w Pelplinie. Program wydarzenia godz. 9:40 - Cmentarz parafialny Złożenie kwiatów na grobie Pierwszego Wojewody Pomorskiego Stefana Łaszewskiegogodz. 10:00 - Bazylika katedralna pw. Wniebowzięcia NMP Msza święta w intencji OjczyznyPo Mszy św. przemarsz pod pomnik na Placu Wolnościgodz. 11:00 - Plac Wolności Podniesienie flagi państwowej i odśpiewanie hymnu narodowegoŚlubowanie uczniów klas wojskowych i mundurowych Liceum Ogólnokształcącego im. Ks. Janusza St. Pasierba w PelplinieWystąpienie Burmistrza Miasta i Gminy Pelplin, Mirosława ChyłyZłożenie wiązanek kwiatów przez delegacjeOkoło godz. 11.30 przemarsz do Miejskiego Ośrodka Kulturygodz. 11.45 - Miejski Ośrodek Kultury PoczęstunekProgram artystyczny w wykonaniu uczniów Zespołu Kształcenia i Wychowania w KulicachUczestników uroczystości zachęcamy do parkowania na parkingu przy Miejskim Ośrodku Kultury (ul. Kościuszki), gdzie zakończy się wspólny przemarsz i ostatnia część uroczystości. UMiG PelplinData rozpoczęcia wydarzenia: 11.11.2025 09:40 – Data zakończenia wydarzenia: 11.11.2025 13:00
Od modlitwy przy Pomniku Pomordowanych w Gniewie rozpoczną się obchody 11 Listopada Od modlitwy przy Pomniku Pomordowanych w Gniewie rozpoczną się obchody 11 Listopada Gniewskie Święto Niepodległości We wtorek, 11 listopada, Gniew zaprasza do wspólnego i uroczystego celebrowania rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości. Obchody będą miały charakter patriotyczny i historyczny.Uroczystości rozpoczną się o godzinie 16:30 modlitwą za zmarłych i złożeniem wiązanki kwiatów pod Pomnikiem Pomordowanych na gniewskim cmentarzu przez władze miasta.Na godzinę 17:00 zapraszamy wszystkich na Mszę Świętą w intencji Ojczyzny w kościele św. Mikołaja w Gniewie. W uroczystej mszy świętej uczestniczyć będą również delegacje gniewskich szkół i organizacji wraz ze sztandarami.Msza zostanie uświetniona patriotycznym występem w wykonaniu dzieci z gniewskiego przedszkola. Po Mszy, z kościoła wyruszy tradycyjna Gniewska Parada Niepodległości. Barwny korowód, rozświetlony blaskiem pochodni, poprowadzi postać Marszałka Józefa Piłsudskiego, kierując się ulicami starego miasta na Rynek. Na gniewskim rynku nastąpi kulminacyjny moment obchodów: uroczyste, wspólne odśpiewanie Hymnu Państwowego – „Mazurka Dąbrowskiego”. Następnie odbędzie się Quiz Patriotyczny z nagrodami, sprawdzający wiedzę historyczną uczestników. Serdecznie zapraszamy do aktywnego udziału w obchodach i wspólnego uczczenia 107. rocznicy odzyskania Niepodległości. UMiG Pelplin  Data rozpoczęcia wydarzenia: 11.11.2025 16:30 – Data zakończenia wydarzenia: 11.11.2025 18:00
Reklama
Reklama