Polska (zamojska) grochówka
Składniki
● 30 dkg grochu całego,
● 30 dkg boczku wędzonego chudego,
● duża cebula,
● kostka rosołu wołowego (powinien być rosół prawdziwy, ale są kłopoty z wołowiną),
● 3 kromki chleba,
● 1 łyżka masła (do smażenia grzanek).
Sposób przygotowania
● groch zalać wodą, koniecznie przegotowaną i rozpocząć gotowanie,
● w tym czasie przygotować grzanki (kostki) z chleba,
● pokroić w kostkę boczek i cebulę, boczek zacząć smażyć na „suchej” patelni,
● gdy boczek się wytopi dodać cebulę, ale ją tylko zeszklić, nie dopuścić do przyrumienienia,
● dodać do grochu, zupę doprowadzić do konsystencji kremu, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!











Napisz komentarz
Komentarze