Celem przeglądu były ochrona i promocja dziedzictwa kulinarnego Kociewia, związanego ze świętami Bożego Narodzenia oraz integracja społeczności lokalnej i międzyregionalnej. Panie z KGW przygotowały tradycyjne potrawy wigilijne, m.in. kompot z brzadu, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pstrąga w galarecie itp. Innymi przysmakami przygotowanymi w ramach prezentacji były tradycyjne dla Kociewia potrawy bożonarodzeniowe, na przykład szynka własnego wyrobu, kiełbasa z weka, okrasa z gęsi. Nie zabrakło również ciast, a w szczególności ciasteczek kruchych, pierników, fefernusków kociewskich oraz makowca.
- Przygotowałyśmy również tablicę informacyjną nt. Kociewia, które zdaje się być regionem mało znanym w środkowej Polsce. Rozdawałyśmy również gadżety i przysmaki promujące tę krainę, zapraszając zgromadzonych gości do odwiedzenia Kociewi – mówi Łucja Topolska, przewodnicząca KGW Czarlin.
Brzad i fefernuski promowały Kociewie. KGW Czarlin na prezentacji stołów w Nadarzynie
Panie z KGW w Czarlinie brały udział w XI Ogólnopolskiej Prezentacji Stołów Bożonarodzeniowych, która miała miejsce 2 grudnia br. w Nadarzynie k/Warszawy. Organizatorem tego wydarzenia była Fundacja 150 lat KGW.
- red.
- 21.12.2017 10:11 (aktualizacja 15.08.2023 01:43)

Data dodania:
21.12.2017 10:11
Reklama











Napisz komentarz
Komentarze