Na fejsbukowym profilu Patryka Demskiego, burmistrza Pelplina, ukazała się informacja o uzyskaniu wsparcia finansowego z Urzędu Marszałkowskiego w kwocie 308 605,00 zł. Środki zostały przyznane na budowę Pelplińskiego Inkubatora Przetwórstwa Lokalnych Produktów Rolnych.
Szansa dla wykluczonych społecznie
Pomysł na stworzenie inkubatora zakwitł w pelplińskim urzędzie ponad dwa lata temu, jednak wtedy nikt nie myślał o powoływaniu czegokolwiek. Włodarz Pelplina, znając rynek pracy i wiedząc jakie problemy mają osoby wykluczone społecznie, postanowił wrócić do planu i wdrożyć go w życie. Jak podkreśla burmistrz: „jest to szansa na promocję Kociewia poprzez unikalne rozwiązanie w skali kraju.”. Soki będą produkowane na terenie starej cukrowni, w jednej z hal. Hala ta zostanie przystosowana do przetwórstwa warzywno-owocowego. Pomoc jaką miasto otrzymało z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich za pośrednictwem LGD Wstęga Kociewia jest dużym wsparciem.
- Szacujemy, że koszt inwestycji zamknie się w kwocie ok. 500 tys. zł, z czego trzy piąte kwoty już otrzymaliśmy z UM - mówi Mateusz Rogaczewski, asystent burmistrza Miasta i Gminy Pelplin. (...)
Napisz komentarz
Komentarze