Ryba w cieście
- Przygotowanie tego posiłku jest pracochłonne. Szczególnie polecam go, gdy spodziewamy się gości. To danie dla 6 osób.
Składniki:
- · 1,2 kg filetów (najlepiej z morszczuka, pokroić i posolić),
- · 0,9 l. słoik ogórków konserwowych,
- · 0,9 l. słoik papryki konserwowej.
Składniki do ciasta
- · ½ szklanki wody,
- · 1 szklanka mąki,
- · 1 jajko,
- · szczypta soli.
Składniki do zalewy
- · ¾ szklanki wody,
- · 6 łyżek ketchupu,
- · 3 łyżeczki octu,
- · 3 łyżeczki cukru,
- · ¾ szklanki oleju,
- · 4-6 cebule (kroimy od ogonka do szypułki),
- · ½ litra soku pomidorowego.
Wykonanie:
Do przygotowania ciasta najlepiej użyć wąskiego naczynia, wymieszać wszystkie składki, ciasto musi być gęste (naleśnikowe). Do ciasta dodajemy przygotowaną rybę. Każdy jej kawałek otoczony ciastem wyjmujemy wzdłuż scianki naczynia, aby nadniar ciasta spłynął, następnie umieszczamy na gorący tłuszcz w patelni. Upieczoną rybę układamy najlepiej w naczyniu szklanym warstwowo, każdą warstwę należy oddzielnie posypać pokrojonym ogórkiem konserwowym i papryką.
Wszyskie składniki mieszamy, gotujemy ok. 25 min. na małym ogniu, doprawiamy wegetą. Gorącą zalewą zalewamy rybę w cieście ułożoną w naczyniu. Danie podajemy gorące lub zimne z pieczywem.












Napisz komentarz
Komentarze