Karkówka z warzywami
- Przygotowanie tego posiłku jest bardzo szybkie i tanie, szczególnie polecam je kobietom pracującym, którym brakuje czasu na przygotowanie domowego obiadu - mówi pani Jadwiga. - To danie na 5 osób.
Składniki
● 1 kg karkówki b/k,
● 2 szt. świeżej marchwi,
● 3 szt. korzenia pietruszki,
● 1 mały seler,
● ½ główki świeżej kapusty (białej),
● 1/6 kostki masła.
Wykonanie
Karkówkę pokroić w grubą kostkę i doprawić przyprawami (wegeta, mielony czosnek), następnie dusimy pod przykryciem na maśle, ciągle mieszając. Po ok. 20 min. dodajemy warzywa (bez kapusty) pokrojone w kostkę, dusimy pod przykryciem – ciągle mieszając. Po 10 min. duszenia dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy, aż kapusta zmięknie; cały czas mieszamy.
Można podawać z chlebem, ziemniakami lub frytkami.
Ważne
Tę potrawe gotujemy bez wody, wszystko w sosie własnym, bo woda wypłukuje cenne składniki. Karkówkę po umyciu trzeba osuszyć – mięso bez śladów kropli.











Napisz komentarz
Komentarze