Rogaliki
Składniki na ciasto
- · 0,5 kg mąki,
- · 1 kostka margaryny,
- · 1 jajko,
- · 4 dkg drożdy,
- · 1 łyżka cukru,
- · 1 paczka cukru waniliowego,
- · ½ łyżeczka soli,
- · ½ szklanka mleka,
- · cukier puder,
- · 1 białko.
Wykonanie: Drożdze rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Mąkę, sól, jajko i cukier waniliowy mieszamy z roztopioną margaryną, dodajemy drożdze z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody (czekamy do jego wypłynięcia). Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąki (aż odejdzie od ręki). Dzielimy je na 3 części, cienką rozwałkować. Wyciąć trójkąty. Nałożyć dżem lub budyń i zwinąć (uformować w kształt rogala). Posmarować rozmieszanym białkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.












Napisz komentarz
Komentarze