piątek, 5 grudnia 2025 12:40
Reklama

Nie masz jeszcze potraw na Wigilię? Pędzimy z pomocą. Pyszności!

Święta to nie tylko czas duchowej odnowy i celebrowania narodzin Pana. To także kilka dni spędzonych w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Na nim, jak w każdym polskim domu, z pewnością brylować będą ryby. Te w najlepszym wydaniu polecają specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich. Sprawdź autorskie przepisy na śledzie, makrelę i pstrąga i inne kulinarne przysmaki!
Nie masz jeszcze potraw na Wigilię? Pędzimy z pomocą. Pyszności!

Przepisy Marii Paterki z KGW w Pomyjach

Sałatka z makreli, „Postna”

2 makrele

5 gotowanych jajek

4 kiszone ogórki

5 łyżeczek majonezu

sól

świeży szczypiorek

 

Jajka ugotować i pokroić, pokroić ogórki. Makrele obrać z ości, dodać jajka i kiszone ogórki, dodać 5 łyżeczek majonezu i troszkę posolić (makrela jest słona). Wszystko wymieszać i na koniec posypać górę świeżym szczypiorkiem.

 

Sałatka warzywna z jabłkami

6 dużych ziemniaków

4 marchewki

2 korzenie pietruszki

1 korzeń selera

5 jajek

 2 jabłka

majonez

sól

pieprz

 

Ugotować ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i jajka. Pokroić w kostkę, łącznie z jabłkami, wrzucając wszystko do miski. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko wymieszać. Na koniec przełożyć do ładniej salaterki i udekorować wedle uznania.


 

Poleca Maria Kamrowska, przewodnicząca KGW w Gogolewie

 

Śledź z suszoną śliwką

3 szt. śledzia marynowanego bez skórki

3 szt. cebuli

3 szt. ogórków konserwowych

1 opakowanie suszonych śliwek

garść majeranku

1 słoik koncentratu pomidorowego

olej

Cebulę pokroić, ogórki obrać i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na pół, zetrzeć majeranek. Sos: na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, podlać wodą, dodać ogórki, śliwki,  majeranek i koncentrat i ostudzić. Na koniec zalać zimnym sosem marynowane śledzie.

 

Sałatka śledziowa „zimowa”

4-5 szt. filetów śledziowych

ogórki konserwowe

2 jabłka

1 cebula

1 duży por

Filety pokroić w kostkę, ogórki i jabłka pokroić w małą kostkę, cebulę drobno posiekać, por pokroić w cienkie krążki. Wymieszać wszystko w salaterce.

Sos:

1/2 słoika majonezu

łyżeczka musztardy

sól

pieprz

Majonez i musztardę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem sałatkę.

Wierzch

2 jajka ugotować na twardo, posiekać i posypać na wierzch.

 

 

Specjały Wiesi Rychłowskiej z KGW w Morzeszczynie


Pieczony pstrąg z grzybowym farszem

Pstrąg
cytryny
cebule
masło (do smażenia)
pieczarki
kurki
sól
pieprz

Pstrąga należy sprawić, następnie przyprawić i dobrze natrzeć cytryną, albo obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folie spożywcza i pozostawić na 2
godziny.

Farsz:

Cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażyć na maśle pieczarki, po chwili dodać kurki i pokrojoną cebulę. Doprawić wedle uznania.

Nadziać pstrąga grzybowym farszem, otwory spiąć wykałaczkami i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Można przewrócić na chwilę na drugą stronę. Upieczoną rybkę pociąć na porcje. Dla dekoracji wsadzić w rozcięcia plasterki cytryny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Sylwestrowa  Wielka Gala Wiedeńska - Johann Strauss i Przyjaciele Sylwestrowa Wielka Gala Wiedeńska - Johann Strauss i Przyjaciele Romantyzm, humor i wirtuozeria prosto z Wiednia Przeżyj magiczny wieczór sylwestrowy w Centrum Kultury i Sztuki. Zapraszamy na niezwykłe widowisko Wielką Galę Wiedeńską - Johann Strauss i Przyjaciele, w którym klasyka muzyczna spotyka się z blaskiem noworocznego show: od porywających arii, przez pełne energii polki, aż po roztańczone walce. W ten wyjątkowy wieczór zabierzemy Was w podróż do magicznego świata wiedeńskich sal balowych XIX w., pełnego przepychu, tańca i radości. Na scenie wystąpią wybitni soliści z polskich i zagranicznych teatrów operowych, których głosy i charyzma nadadzą wydarzeniu niepowtarzalny klimat, łącząc dostojność opery z lekkością i humorem operetki. Ukoronowaniem Gali będzie udział Royal Strauss Orchestra – zespołu, który swoim brzmieniem przeniesie Was prosto do Wiednia. Ich muzyka porwie Was do tańca i zachwyci nawet najbardziej wymagających melomanów. Na scenie pojawi się także Grand Royal Ballet, którego wytworne choreografie i lekko żartobliwe akcenty dodadzą wieczorowi magii, łącząc zachwyt nad kunsztem tancerzy z dobrą zabawą.Wielka Gala Wiedeńska to coś więcej niż koncert – to pełen emocji spektakl, który łączy romantyzm, humor i wirtuozerię. Zachwycające dekoracje i wyjątkowa atmosfera sprawiają, że poczujecie się jak uczestnicy prawdziwego balu sylwestrowego w dawnej stolicy Austrii. W tę jedyną noc scena Centrum Kultury i Sztuki stanie się centrum sylwestrowej zabawy, a każdy widz przeniesie się do świata miłości, tańca i niekończącej się radości. Jednym słowem – klasa, elegancja, śmiech i muzyka, która rozgrzeje serca i przywita Nowy Rok w wielkim stylu!  Wielka Gala Wiedeńska - Johann Strauss i Przyjaciele |Sylwester w CKiS31 grudnia 2025, godz. 18.00Sala widowiskowa CKiS, ul. Wyszyńskiego 10, TczewBilety: 150 zł dostępne w kasie CKIS oraz online na stronie: bilety24.plData rozpoczęcia wydarzenia: 31.12.2025 18:00 – Data zakończenia wydarzenia: 31.12.2025 22:00
Reklama
Reklama