Jak co roku organizator – Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii , zaprosił do Poznania uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju i zza granicy (tym razem Z Ukrainy, Białorusi i Hiszpanii). Wśród tego grona najwyższe zainteresowanie dziennikarzy i zwiedzających wzbudziło stoisko kociewskie, przygotowane przez dyrekcję, nauczycieli i uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy tczewskim Centrum Kształcenia Zawodowego „Nauka”.
Jak się okazuje, ten tczewski popis, poza atrakcyjnością etnograficzną i kulinarną, miał też wartość… dydaktyczną, poznawczą, a chyba najbardziej promocyjną. A to dlatego, że większość uczestników i gości Pokazu (nawet nie licząc przybyszy zagranicznych) po raz pierwszy dowiedziało się czegoś więcej o Kociewiu. I to - dodać trzeba - z jak najlepszego źródła. Zadbali o to nauczyciele i uczniowie z „Nauki”, którzy przygotowali nie tylko tradycyjne, regionalne potrawy wigilijne, eksponowane na ręcznie malowanych w kociewskie wzory naczyniach. Z równą pieczołowitością odtworzono też wystrój kociewskiej chaty, przygotowanej do wigilijnej wieczerzy. A zatem: tradycyjne meble, odświętne zdobnictwo izby i stołu, ręcznie wykonany z drewna żłóbek, a także piernikowe, słomiane i papierowe ozdoby, którymi na Kociewiu przystrajano i przystraja się choinkę. Oczywiście, żywa choinka też była. (…)
Oczywiście , kunsztem kucharskim musieli ostatecznie wykazać się sami uczniowie: Marta Borycka i Michał Busk z klasy III ZSZ oraz Dorota Orzechowska i Joanna Schola z klasy II ZSZ. I wykazali się! Ich kociewska zupa rybna, a zwłaszcza śledź po kociewsku stały się przebojami tegorocznego pokazu. (…)










Napisz komentarz
Komentarze