Tort ziemniaczany
To typowe ciasto kuchni kociewskiej, potoczna nazwa - „Szamber Kociewski”; jest bardzo tani, a przy tym smaczny.
Składniki na ciasto:
- · 60 dkg ziemniaków,
- · 10 dkg łuskanych orzechów włoskich,
- · 5 dkg smażonej skórki pomarańczy,
- · 3 – 4 jajka,
- · 15 dkg cukru pudru,
- · 10 dkg mąki,
- · mały proszek do pieczenia,
- · sól, tłuszcz, tarta bułka.
Wykonanie:Obrać ziemniaki, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć lub zmielić. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z ziemniakami, orzechami, skórka pomarańczową i przesianą mąką – wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywną ubitą pianą z białek. Przyprawić i przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnie i upiec. Temperatura piekarnika 180 st. C, czas pieczenia ok. 30-40 min.












Napisz komentarz
Komentarze