- Babka - mazurek to słodki przysmak, nieodzowny na wielkanocnym stole - uważa Aleksandra Szulc.
- Ja z kolei nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu, na którym nie będzie gotowanej babki - twierdzi Anna Grzmiel.
Babka – Mazurek
Składniki:
● 6 jajek,
● 1 kostka margaryny „Kasia”,
● 2 szklanki cukru,
● 2 szklanki mąki pszennej,
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
● 1 szklanka suchego maku,
● 2 łyżki kakao,
● garść rodzynek,
● 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wykonanie:
Cukier utrzeć z margaryną do białości, dodając po 1 jajku, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masę dzielimy na trzy części: do jednej trzeba dodać szklankę maku, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić białą.
Na średniej formie babkownicy ułożyć najpierw ciasto z makiem, dodać ½ część rodzynek. Następnie wykładamy ciasto kakaowe i resztę rodzynek oraz trzecią część ciasta. Pieczemy je przez ok. 50 min. w temperaturze 150 st. C. Potem polać czekoladą.
Babka Gotowana „Wielkanocna”
Składniki na ciasto:
● 6 jaj,
● 25 dkg masła (można użyć margarynę „Kasia”),
● 25 dkg cukru,
● 25 dkg mąki tortowej,
● 30 dkg mąki ziemniaczanej,
● 2 dkg proszku do pieczenia,
● zapach (wg uznania) migdałowy, cytrynowy.
Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodając po jednym jajku. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną oraz zapach. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Zamykamy formę z ciastem i zanurzamy w garnku do ¾ jego wysokości do wrzącej wody. Garnek należy przykryć pokrywką i gotować przez 1 godz. i 15 min. Po ugotowaniu formę z ciastem wystawić i otworzyć. Wyłożyć ciasto, aby odparowało. Po wystudzeniu polać je palmą czekoladową. Czas pracy: 90 min.
Autorka przepisu radzi
Jeśli chcesz, aby babka była prosta koniecznie trzeba umieszczoną formę w garnku obciążyć. Można formę z ciastem przykryć ściereczką, a następnie przygnieść pokrywką od garnka.












Napisz komentarz
Komentarze