Pierogi pieczone na oleju
To typowe danie kuchni kresowe, prosto z Wilna. Jest bardzo pożywne i smaczne, z jednej porcji wychodzi ok. 100 pierogów.
Składniki na ciasto:
● 1 kg mąki,
● 3 łyżki cukru,
● 1 łyżka soli,
● 7 dkg drożdży,
● 1 szkl. wody,
● 1/2 szkl. oleju.
Wykonanie:
Cukier, sól, drożdże połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Na przemian dodawać wody letniej i oleju – ciasto musi odchodzić od ręki, powinno być pulchne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Składniki na farsz:
● 1 kg kapusty kiszonej,
● 1 cebula,
● 1/2 kg pieczarek,
● 1 kostka masła,
● sól, pierz.
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plastry i dodać do kapusty, dodać masło i gotować do miękkości. Po przestudzeniu przemielić przez maszynkę, dodając 1 cebulę. Następnie całość podsmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być pierny.
Po wyrośnięciu ciasta lepić pierogi. W głębokiej patelni rozgrzać 1 litr oleju i smażyć ulepione pierogi.













Napisz komentarz
Komentarze