Ciasta kolorowe
Jest tak pyszne. że warto je przygotowywać nie tylko od święta! Przepis przesłała Angelika Grała.
Składniki
● 8 jajek,
● 16 łyżek cukru,
● 2 łyżeczki cukru waniliowego,
● 1 kostka margaryny,
● 2 szklanki zimnej wody,
● 6 łyżek żelatyny,
● 3 łyżki kakao,
● 2 galaretki,
● owoce lub rodzynki.
Wykonanie - etap 1:
● 1 całe jajko,
● 7 żółtek,
● 8 łyżek cukru.
Te składniki ubijamy na piane.
Następnie:
● 1 szklanka wody,
● 1 łyżeczka cukru waniliowego,
● 3 łyżki żelatyny,
● ½ kostki margaryny.
Składniki zagotować, ostudzić i wlać do poprzednio ubitej piany.
Całość wymieszać i wlać na wysmarowaną margaryną blachę; wstawiamy do lodówki do czasu zgęstnienia.
II etap:
● 7 białek,
● 8 łyżek cukru,
Ubijamy to i dzielimy na dwie równe części.
III etap:
Przygotować żelatynę jak w I etapie.
Do przygotowanej uprzednio jednej części białek dodać kakao, wymieszać i dodać połowę żelatyny. Wymieszać i wlać na blachę z żółtą masa, następnie wstawiamy do lodówki.
Druga część żelatyny musimy wymieszać z białkami i wlać na brązową część ciasta.
Na koniec przygotować owoce lub rodzynki, ułożyć na ciasto i zalać galaretką.
Autorka przepisu radzi
Zachować kolejność wykonywanych prac według przepisu. Czas przygotowania 30 minut.
1 porcja (blacha) - 30 zł.
Reklama
Dobra kuchnia, kociewska
Dania na każda okazję z babcinego notesu z dodatkiem szczypty innowacji, prezentują Czytelnikom panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzędzieja.
- (GT)
- 19.03.2012 00:00 (aktualizacja 16.08.2023 05:03)

Data dodania:
19.03.2012 00:00
Reklama
Reklama









Napisz komentarz
Komentarze