Uczeń klasy trzeciej zasadniczej szkoły zawodowej odniósł sukces w etapach: szkolnym i wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i zakwalifikował się do XXI Ogólnopolskiego Turnieju, który odbędzie się w dniach 11-13 kwietnia 2016 r. we Wrocławiu, pod hasłem „Głębia Oceanu”.
Aby uzyskać tytuł „Najlepszego” Karol będzie przez godzinę rozwiązywał test z wiedzy cukierniczej, a następnie podejdzie do etapu praktycznego gdzie przez siedem godzin będzie wykonywał wyroby cukiernicze. W etapie praktycznym uczniowie będą wykonywać: tort o dowolnej wadze, ciastka bankietowe, figurki z marcepanu lub masy plastycznej, eksponat z karmelu lub czekolady.
Karol szlifuje swój talent sztuki cukierniczej pod okiem pracodawcy Jacka Zywerta, właściciela Piekarni Sambor w Tczewie oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych Piotra Tocewicza.












Napisz komentarz
Komentarze