Jaka jest różnica między rumem a whisky?
Choć te dwa trunki mają podobny kolor i zawartość alkoholu, zdecydowanie się różnią: sposobem produkcji, długością leżakowania, a w efekcie zupełnie odmienną kompozycją smakowo-zapachową.
Pierwszą whisky, jako miksturę o właściwościach leczniczych, produkowali irlandzcy, a następnie szkoccy mnisi. „Woda życia” (po łacinie aqua vitae – gdyż tak nazywano wysokoprocentowy trunek dojrzewający w klasztornych piwnicach) powstawała w procesie destylacji słodu jęczmiennego. Minimalny czas leżakowania whisky to trzy lata (w przypadku amerykańskiej whiskey – dwa) w dębowych beczkach m.in. po sherry lub burbonie.
Rum to, podobnie jak whisky, trunek wysokoprocentowy (o objętości alkoholu od 37,5% do nawet 80%), który powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy. Prawdopodobnie powstał w Chinach, a z Państwa Środka został przywieziony na Stary Kontynent przez Maurów. Dlaczego więc tak silnie kojarzy nam się z Ameryką Łacińską?
Sadzonki trzciny cukrowej, z której produkowano rum, do Nowego Świata przypłynęły wraz z europejskimi odkrywcami. Czy naprawdę był ulubionym pirackim trunkiem? Zwrotnikowy klimat Wysp Karaibskich sprzyjał masowej uprawie trzciny cukrowej. Rum był więc tani i łatwo dostępny. Dzięki dużej zawartości alkoholu doskonale rozgrzewał, nawet podczas chłodnych nocy na pełnym morzu. Bardzo często stosowany był również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Do dziś największą ilość światowych zapasów rumu produkuje się na wyspach w rejonie Morza Karaibskiego. Dla takich krajów jak Kuba czy Jamajka to drugi najważniejszy towar przeznaczony na eksport.
Rum na prezent? Nie tylko dla miłośnika „Piratów z Karaibów”!
Czym się kierować przy wyborze rumu? Zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Na rynku dostępne są trunki, których ojczyzną są najodleglejsze zakątki świata: Filipiny, Martynika czy Gujana. Podobnie jak w przypadku whisky, znajdziesz produkty zarówno dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z „pirackim trunkiem”, jak i koneserów.
Rum różni się także kolorem: biały rum jest nieco delikatniejszy w smaku. Jeśli szukasz pomysłu na prezent, najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie klasyczny, złocisty trunek np. dojrzewający przez trzy lata w dębowych beczkach rum, w którym można wyczuć subtelny smak kakao, wanilii, pomarańczy i owoców egzotycznych.
Jeśli wiesz, że osoba, którą chcesz obdarować, gustuje w wysokoprocentowych alkoholach z Wysp Karaibskich, możesz wybrać 16-letni Pure Single Rum, którego pochodzenie zdradza unikalna kompozycja smakowo-zapachowa, w której można wyczuć nuty cytrusów, ziół, trawy, dymu, wosku pszczelego i migdałów. Ulubiony napitek kapitana Jacka Sparrowa świetnie sprawdzi się zarówno bez dodatków (zwłaszcza ten z nieco wyższej półki), jak i w koktajlach.
Więcej informacji na temat rumu możesz znaleźć na stronie https://dunder.store/kategoria-produktu/rum/