Po pierwsze: wysokiej jakości składniki i odpowiednia konsystencja
Proces powstawania lodów, które trafiają do sklepów, składa się z kilku faz: przygotowania mieszanki, pasteryzacji, napowietrzania, dojrzewania, zamrażania i hartowania. Co można znaleźć w składzie? Oprócz owoców (świeżych lub mrożonych) do lodów dodaje się także cukier lub substancje słodzące, jajka, mleko lub śmietankę, zagęszczone soki owocowe do korekty barwy, stabilizatory (zazwyczaj gumę guar lub mączkę chleba świętojańskiego), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) oraz dodatki (np. kakao, laska wanilii, rodzynki, orzechy). Kluczową rolę w procesie powstawania lodów odgrywa temperatura.
Po drugie: Bezpieczne i trwałe opakowanie
Producenci mrożonych deserów najchętniej sięgają po opakowania wykonane z trwałego i odpornego na działanie wilgoci oraz niskich temperatur tworzywa sztucznego. Kuweta do lodów powinna być wykonana z materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością (najczęściej jest to polipropylen oraz polistyren). Plastik, dzięki swoim właściwościom, jest lekki i łatwy w obróbce, a przy tym odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Po trzecie: magazynowanie i dystrybucja
Producenci lodów muszą zadbać o odpowiednie warunki przechowywania i transportowania. Raz rozmrożone lody nie powinny być nigdy powtórnie zamrażane! Takie działanie może prowadzić do utraty ich właściwości (lody o złej konsystencji będą się źle nakładały), a w niektórych przypadkach nawet do problemów gastrycznych. Nie warto więc ryzykować utraty klientów i zadbać o odpowiednie warunki w trakcie magazynowania i przewozu do punktów sprzedaży.
Po czwarte: marketing
Rosnąca konkurencja sprawiła, że producenci lodów poszukują rozwiązań, które wpłyną na zwiększenie sprzedaży. Etykieta na opakowaniu jest źródłem informacji o produkcie, ale nie tylko – także o marce i jej filozofii. A to, jak pokazują badania, coraz ważniejszy czynnik zakupowy. Konsumenci zwracają uwagę nie tylko na cenę, ale także skład i materiały, z których zostało wykonane opakowanie. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się etykiety wykonane w technologii IML. Odporne na wilgoć, działanie niskich temperatur, promieni słonecznych i uszkodzenia mechaniczne, a także, co warte podkreślenia w czasach, w których tak wiele mówi się o prawidłowej segregacji odpadów, w pełni recyklingowalne.








