Rozwój usług cateringowych spowodował oczywiście, że na rynku tym wymogi rosną niezwykle dynamicznie i samo dostarczanie jedzenia nie może być jedyną zaletą danej usługi. Co oczywiste to jedzenie musi przede wszystkim być smaczne. Współcześnie dowożenie jedzenia, które jest zimne, niesmaczne czy niedogotowane to w kontekście istniejącej konkurencji zwyczajne samobójstwo. Catering musi nam też umożliwiać dostarczenie jedzenia tam, gdzie zażyczy to sobie klient. O ile początkowo usługa tego typu wiązana była przede wszystkim z biurami, gdzie dostarczenie gotowego jedzenia było po prostu najbardziej opłacalne, to współcześnie firma zajmująca się dowożeniem jedzenia musi też dostarczać je do mieszkań i co najważniejsze na imprezy organizowane przez klienta.
To bowiem główny segment rynku, który współcześnie pozwala rozwijać catering na poziomie restauracji, a tym samym powodować rozwój samej restauracji. Współcześnie bowiem niezwykle trudno utrzymać się tu na powierzchni, prowadząc tylko i wyłączną sprzedaż jedzenia na miejscu. Umiejętność dopasowania się do oczekiwań i potrzeb klienta jest warunkiem sukcesu większości restauracji, zwłaszcza tych, które funkcjonują w warunkach dużej konkurencji. Zapewnienie usługi cateringu jest zatem w tym kontekście po prostu warunkiem przetrwania i dalszego prowadzenia biznesu oraz zdobywania nowych klientów.
Catering Gdańsk w tym wydaniu sprawdza się wszędzie tam, gdzie restauracja niejako korzysta z niechęci zamawiającego do samodzielnego przygotowywania potraw oraz sprzątania, zmywania i obsługiwania gości. W przypadku cateringu niewątpliwą zaletą jest ugotowanie potraw dla kilkunastu czy kilkudziesięciu osób, dostarczenie ich w takiej formie, aby natychmiast nadawały się do spożycia, a następnie usunięcie wszelkich pozostałości oraz oczywiście zastawy, na której zostały podane. Catering, aby zatem był atrakcyjną usługą dla zamawiającego, musi być kompletny i przewidywać wszelkie czynności związane z obsługą danego wydarzenia w zakresie posiłków. Kolejnym warunkiem jest zaś zróżnicowanie potraw. Standardem jest już zaoferowanie zamawiającym osobom kilku dań i możliwość wyboru w zakresie menu preferowanych pozycji. W zależności od potrzeb indywidualnych osoby zamawiającej musimy też zaproponować obiad lub posiłek złożony z kilku dań, lub dwudaniowy. Im bardziej bogate będzie nasze menu, tym większa szansa, że osoba chcąca skorzystać z naszych usług znajdzie coś dla siebie. Współcześnie musimy też zadbać o to, aby w menu pojawiły się potrawy przeznaczone dla osób, które z różnych powodów nie spożywają mięsa.











