Maszyny do smażenia w głębokim tłuszczu – najważniejsze kryteria
Maszyny przeznaczone do smażenia w głębokim tłuszczu muszą spełniać szereg kryteriów. Przede wszystkim powinny być skonstruowane w taki sposób, by stawić czoło wymaganiom producentów niezależnie od stosowanych przez nich składników oraz stopnia zautomatyzowania produkcji. Przykładem może być smażalnik do pączków dostępny na stronie hert.pl, jednego z liderów dostarczających profesjonalne rozwiązania dla branży spożywczej.
Jednak najważniejszym parametrem, który należy sprawdzić przed zakupem, jest wydajność urządzenia. Wpływa ona bezpośrednio na koszty ponoszone przez firmę, a co za tym idzie, końcową cenę produktów. W przypadku produkcji wyrobów na szeroką skalę, istotna jest również możliwość późniejszej integracji z innymi sprzętami cukierniczymi.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest powtarzalność procesu – to ważne nie tylko z perspektywy producenta, który na podstawie określonych danych szacuje koszt wytworzenia kolejnych partii towaru, ale też z punktu widzenia klienta, który spodziewa się ponownie kupić produkt, który już raz mu zasmakował. Sprawdzona, powtarzalna formuła wpływa więc pozytywnie na sprzedaż towaru.
Maszyny do smażenia w głębokim tłuszczu – najlepsze rozwiązania
Czym należy kierować się podczas wyboru maszyny do smażenia na głębokim tłuszczu? Maszyny skonstruowane przez WP Riehle, dostępne na wyżej wspomnianej stronie, są przystosowane do integracji z pozostałymi urządzeniami cukierniczymi – mogą na przykład zostać rozbudowane o mechanizm do automatycznego nadziewana. Część sprzętu jest wyposażona w kółka umożliwiające jego transport w dowolne miejsce.
Warto również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób maszyny zapewniają powtarzalność procesu smażenia. Urządzenia niemieckiego producenta mają wbudowaną opcję zapamiętywania programów smażenia. Przykładem takiego smażalnika jest model L2000A, który cechuje się elastycznością zastosowania. Smażenie można przeprowadzać w dwóch trybach: automatycznym i manualnym. W pierwszym trybie pracownik musi jedynie załadować surowy produkt oraz wyjąć już gotowy z urządzenia. Każda z tych czynności trwa około 10 sekund.
Drugi tryb jest przydatny w momencie, gdy mamy do czynienia z nową formułą wyrobu cukierniczego – tryb manualny pozwala na przeprowadzenie procesu i manipulację parametrami od początku do końca. W jednym i drugim przypadku gotowy produkt jest kierowany na zewnątrz urządzenia. Dzięki temu ryzyko, że będzie niezdatny do spożycia z powodu zbyt dużej zawartości tłuszczu, zostaje wyeliminowane. Dobrze przeprowadzony proces smażenia podbija walory smakowe produktów, zaś smaczne wyroby to gwarancja wyższej sprzedaży.