piątek, 29 marca 2024 08:39

Karczoch i owoce camu camu – kiedy warto je brać?

Cytryna, czarny bez, cebula, marchew, czosnek – to owoce i warzywa, które są zalecane przy przeziębieniu. Warto uzupełnić tę listę o dwa kolejne: owoce camu camu i karczocha. Dlaczego? Odpowiedź znajduje się w poniższym tekście.
  • 27.07.2018 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Karczoch i owoce camu camu – kiedy warto je brać?

Przeziębienie – jak leczyć?

Choć za oknem wciąż mamy lato, jesień przyjdzie zanim w ogóle zdążymy się obejrzeć. Wraz z nią przyjdzie również przeziębienie, które dotknie wielu z nas. Możemy się przed nim bronić, jednak jest to trudne. Co więc robić, gdy już zachorujemy? Przede wszystkim, należy zdusić chorobę w zarodku. Pierwsze oznaki to gorsze samopoczucie, katar czy kaszel. Nie należy ich ignorować tylko potraktować w odpowiedni sposób. Zacznijmy od „redukcji biegu” i nieco zwolnijmy tempo naszego życia. Odpoczynek jest niezwykle pomocny i dobrze robi na organizm. Oprócz niego trzeba jednak stosować inne metody – witaminy. Owoce i warzywa powinny nam towarzyszyć każdego dnia, zaś w chorobie w szczególności. Możemy pić herbatę z miodem i cytryną, sok z czarnego bzu, syrop z cytryny czy zjeść kilka ząbków czosnku. Możemy również sprawdzić, czym są owoce camu camu i karczoch i jaki mają one wpływ na nasz organizm.

Karczoch – czy pomoże w przeziębieniu?

Niestety, karczoch nie jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku przeziębienia. Jednak nie oznacza to, że nie warto go brać – wręcz przeciwnie. Karczochy nie zwalczą kataru, ale mają inne właściwości, które sprawiają, że warto go jeść. Sprawdź je tutaj lub kontynuuj czytanie tego tekstu. Żyjemy szybko i niedbale, dlatego cały nasz organizm są mocno zanieczyszczone. Jeżeli marzy nam się naturalny detoks, karczoch to idealne rozwiązanie. Ekstrakt z jego liści lub korzeni nie tylko regeneruje wątrobę, ale wspomaga ją w usuwaniu z naszego organizmu substancji szkodliwych. Karczoch zawiera również antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia i hamują powstawania nowotworów.

Owoce camu camu – bomba witaminowa

Jeżeli mowa o przeziębieniu, nie może zabraknąć tutaj owoców camu camu. Być może nigdy o nich nie słyszałeś, bowiem owoce camu camu rosną na drzewach w lasach tropikalnych Brazylii i Peru. Jednak możemy je również kupić tutaj, w naszym kraju. I jeżeli tylko masz taką możliwość, koniecznie to zrób. Owoce camu camu to witaminowa bomba. Zawierają one nawet 50 razy więcej witaminy C niż średniej wielkości pomarańcza. Jagody te nie tylko wzmacniają nasz układ odpornościowy, ale i wpływają na prawidłowe widzenie oraz mogą zapobiegać chorobom serca. Owoce camu camu zaliczane są do grona „superfood”, czyli pokarmów, które spożywane regularnie, mają pozytywny wpływ na cały nasz organizm.

--- Artykuł sponsorowany ---