Prawdziwe płytki klinkierowe mają szczególne właściwości. Nie wszystkie wyroby nadają się do kuchni czy salonu
Klinkier to prawdziwy hit ostatnich lat. Problem w tym, że nie wszystkie produkty wykorzystujące tą nazwę faktycznie na nią zasługują. Z tego względu najlepiej zaopatrywać się w wyroby uznanych, renomowanych marek. Takie firmy jak Feldhaus Klinkier zajmują się wytwarzaniem płytek od ponad 150 lat – tak długa obecność na dynamicznie zmieniającym się rynku materiałów budowlanych z pewnością o czymś świadczy. Jeśli zależy Ci na dużej wytrzymałości mechanicznej, odporności na zabrudzenia oraz utrzymaniu oryginalnego koloru, musisz zdecydować się na tzw. prawdziwy klinkier. Cały proces produkcyjny jest dość złożony, co niewątpliwie znajduje odbicie w wyższej cenie, niż ma to miejsce w przypadku pozostałych produktów ceramicznych. Jednak biorąc pod uwagę późniejsze efekty oraz długowieczność materiały, taki wydatek z pewnością okaże się bardziej opłacalny w dłuższej perspektywie.
Kupuj bezpośrednio od producenta. Oferowany przez Feldhaus klinkier spełnia wyśrubowane normy jakości
Końcowa „specyfikacja techniczna” przetworzonej w odpowiedni sposób gliny prezentuje się niezwykle imponująco. Najważniejsze cechy płytek klinkierowych można zamknąć w trzech następujących punktach:
-
gęstość wynosząca przynajmniej 1900 kilogramów na metr sześcienny
-
wytrzymałość na siły niszczące na poziomie 28 niutonów na milimetr kwadratowy
-
nasiąkliwość mniejsza niż 6%
Klinkier posiada specyficzną strukturę, która pozostaje taka sama nawet przy oddziaływaniu skrajnych temperatur. Nie można przy tym zapominać o walorach praktycznych, z łatwym usuwaniem plam na czele. Wykładając ściany płytkami klinkierowymi masz pewność, że przypadkowo rozlane wino lub inny „wypadek” w domu nie postawi Cię przed koniecznością przemalowywania całej ściany. Dlatego jeżeli zależy Ci na materiałach wykończeniowych, które posłużą Ci przez wiele długich lat, płytki z prawdziwego klinkieru wydają się optymalnym wyborem.