czwartek, 28 marca 2024 23:33
Reklama
Reklama

Poznaj dwie najpopularniejsze odmiany herbaty zielonej. Sprawdź, która bardziej pasuje do Twojego stylu życia

Mogłoby się wydawać, że picie herbaty wygląda tak samo pod każdą długością i szerokością geograficzną. Jednak specyficzne właściwości różnych krzewów herbacianych oraz różnorodne techniki obróbki listków sprawiają, że możemy wybierać wśród wielu gatunków. Ostatnio na polskim rynku gwałtownie wzrasta spożycie herbaty zielonej. Razem ze znawcami z firmy Organic Farma Zdrowie przyjrzymy się jej bliżej i podpowiemy, jak wydobyć z niej wszystko, co najlepsze.
Poznaj dwie najpopularniejsze odmiany herbaty zielonej. Sprawdź, która bardziej pasuje do Twojego stylu życia

Japońska Sencha dla prawdziwych koneserów egzotycznych aromatów

Jeden z flagowych towarów eksportowych Kraju Kwitnącej Wiśni. Nazwa Sencha odnosi się do obróbki ziół, dosłownie oznacza zaś „duszenie”. Zanim liście zielonej herbaty trafią do torebek (bądź kubków, imbryczków itd.) wyparza się je przez krótką chwilę, a następnie suszy silnym strumieniem gorącego powietrza. W efekcie herbata ma postać zwiniętych ruloników, a nie zmielonego proszku. Miłośnicy tego napoją szczególnie cenią tę japońską odmianę za absolutnie niepowtarzalne doznania smakowe, uniwersalność (równie dobrze nadaje się do ciepłych posiłków, co picia na zimno dla orzeźwienia), a także szeroką gamę właściwości sprzyjających zdrowiu.

Według ekspertów z Organic Farma Zdrowia herbata zielona bio doskonale oddziałuje na układ pokarmowy. Sencha skutecznie reguluje procesy trawienne, a do tego wspomaga odchudzanie dzięki przyspieszonemu metabolizmowi. Ponadto pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, co czyni ją szczególnie popularną wśród diabetyków. Jak ją przyrządzić, aby czerpać korzyści ze wszystkich tych właściwości? Specjaliści zalecają parzenie herbaty z Japonii przez maksymalnie 2 minuty. Nie wolno zalewać liści wrzątkiem, temperatura wody powinna wynosić 65-70 ℃. Po upływie określonego czasu napar należy odcedzić.

Chiński proch strzelniczy, czyli herbata zielona bio prosto z prowincji Zhejiang

Gunpowder, bo tak się nazywa opisywana odmiana herbaty z Państwa Środka, wyróżnia się charakterystycznym wyglądem oraz wyjątkową mocą. W wyniku procesu produkcji listki zwijają się w niewielkie kulki, a naturalnie mają ciemny, srebrzysto-szary kolor. Z kolei po spróbowaniu ta chińska zielona herbata okazuje się nie do pomylenia z czymkolwiek innym – intensywny, nieco gorzkawy posmak zostaje w pamięci degustujących na długo. Herbatę Gunpowder przyrządza się przez ok. 3 minuty. Do jednej, standardowej wielkości filiżanki należy wsypać 1 płaską łyżeczkę liści, a następnie zalać wodą o temperaturze 75-85 ℃. Jeśli chodzi o wpływ zielonego naparu na pracę organizmu, ta herbata pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny. Niektóre badania wspominają również o właściwościach przeciwdziałania niektórym nowotworom.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama