środa, 24 kwietnia 2024 10:44
Reklama

Firmy rolnicze, gołębie i pokazy sprzętu

GM. TCZEW. 10 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie odbyła się I Ogólnopolska Konferencja Ekologiczna oraz I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny pt. „Gołębie na talerzu” .
Firmy rolnicze, gołębie i pokazy sprzętu

Autor: fot. ZS CKR w Swarożynie

W ramach konferencji wygłoszonych zostało 5 wykładów prowadzonych przez specjalistów w swoich dziedzinach. W czasie gdy goście na sali słuchali wykładu Piotra Styczyńskiego na temat „Znaczenia mięsa z gołębi w żywieniu człowieka, równolegle miał miejsce konkurs kulinarny, podczas którego uczestnicy mierzyli się z trudnym produktem jakim jest mięso z gołębi.

Każda grupa uczniów przedstawiła dania oparte na oryginalnej recepturze. Udział w konkursie był jednocześnie niespodzianką dla uczniów szkoły i ich zaproszonych kolegów, bo uczestnicy mieli możliwość współzawodniczyć w nowo otwartej pracowni gastronomicznej.

I miejsce przypadło grupie uczniów z ZS CKR w Suwałkach.

Na terenie szkoły gościliśmy zaprzyjaźnione firmy branżowe, które prezentowały swoją ofertę. Poza tym, na boisku szkolnym, odbył się pokaz gołębi akrobatycznych. Oficjalnie został otwarty kurnik szkolny z barwnym ptactwem. Na wszystkich gości czekała kulinarna niespodzianka regionalna oraz poczęstunek w internacie.

Dyrekcja i pracownicy szkoły dziękują wszystkim gościom, wykładowcom oraz firmom za przybycie i uczestnictwo w wydarzeniu.

Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Jan Krzysztof Ardanowski.

fot. ZS CKR w Swarożynie

 



Podziel się
Oceń

Reklama