W ramach konferencji wygłoszonych zostało 5 wykładów prowadzonych przez specjalistów w swoich dziedzinach. W czasie gdy goście na sali słuchali wykładu Piotra Styczyńskiego na temat „Znaczenia mięsa z gołębi w żywieniu człowieka, równolegle miał miejsce konkurs kulinarny, podczas którego uczestnicy mierzyli się z trudnym produktem jakim jest mięso z gołębi.
Każda grupa uczniów przedstawiła dania oparte na oryginalnej recepturze. Udział w konkursie był jednocześnie niespodzianką dla uczniów szkoły i ich zaproszonych kolegów, bo uczestnicy mieli możliwość współzawodniczyć w nowo otwartej pracowni gastronomicznej.
I miejsce przypadło grupie uczniów z ZS CKR w Suwałkach.
Na terenie szkoły gościliśmy zaprzyjaźnione firmy branżowe, które prezentowały swoją ofertę. Poza tym, na boisku szkolnym, odbył się pokaz gołębi akrobatycznych. Oficjalnie został otwarty kurnik szkolny z barwnym ptactwem. Na wszystkich gości czekała kulinarna niespodzianka regionalna oraz poczęstunek w internacie.
Dyrekcja i pracownicy szkoły dziękują wszystkim gościom, wykładowcom oraz firmom za przybycie i uczestnictwo w wydarzeniu.
Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Jan Krzysztof Ardanowski.
fot. ZS CKR w Swarożynie