Czwartek, 23.05.2019

Sambor Tczew nie powalczy o Superligę. Niespodziewane oświadczenie klubu

• 6.05.2019, 16:54
  • opr. red
Sambor Tczew nie powalczy o Superligę. Niespodziewane oświadczenie klubu fot. (tt)
Podziel się:
Oceń:
Piłkarki ręczne Sambora Tczew w tym roku nie powalczą o przyłączenie do najwyższej klasy rozgrywek w piłce ręcznej. Wymogi, które stawia obecnie Superliga są ciężkie do spełnienia i walka o awans ma być odłożona na przyszły rok. Przypomnijmy, że tczewskie szczypiornistki wywalczyły drugie miejsce w I lidze kobiet, które uprawniały w tym przypadku prawo do udział w Superlidze poprzez baraże. Przez cały sezon odniosły w 22 spotkaniach 17 zwycięstw, gromadząc 51. punktów. Najskuteczniejszymi zawodniczkami w tym sezonie były: Aleksandra Juć z 93 bramkami oraz Julia Duszyńska (87), Patrycja Orzłowska (85), Magda Krajewska (84).

Tekst oświadczenia:

Praca Tczew Dziennikarz

Zarząd Stowarzyszenia Piłki Ręcznej Sambor Tczew pragnie podziękować zawodniczkom, trenerom, kibicom oraz sponsorom za wkład i trud włożony w osiągnięcie sukcesu jakim jest zajęcie II miejsca w rozgrywkach ligowych i uzyskania prawa gry w barażach o Superligę.

Jednocześnie z przykrością informujemy wszystkich zainteresowanych, a w szczególności kibiców naszego klubu iż w obecnym sezonie rezygnujemy ze starań o grę w najwyższej klasie rozgrywkowej.

Przed obecnym sezonem jako cel postawiliśmy sobie wywalczenie awansu do Superligi. Niestety pod koniec rozgrywek zapadła decyzja o powstaniu ligi zawodowej która niosła za sobą szereg wymogów wobec klubów. Jednym z nich jest konieczność posiadania przed sezonem budżetu klubu na poziomie 1 400 000zł co jest niemal dwukrotnością tego co było planowane przez zarząd do tej pory. Co istotne na uzbieranie takiej kwoty mieliśmy jedynie nieco ponad miesiąc, co okazało się nie do zrealizowania. Wiemy również że niektóre kluby obecnej Superligi także borykają się z tym problemem i rozważają możliwość nie przystępowania do ligi zawodowej. Jak ta liga będzie wyglądała w przyszłym sezonie, jest to wielka niewiadoma…

Mając w pamięci poprzedni występ zespołu w Superlidze, ogromne zadłużenie jakie po nim zostało oraz nie chcąc doprowadzić ponownie do sytuacji gdy istnienie klubu stało pod znakiem zapytania postanowiliśmy jeszcze ten jeden rok pozostać na zapleczu ekstraklasy. Jednocześnie zapewniamy iż czynimy starania aby skład zespołu nie uległ istotnym zmianom, a co więcej został jeszcze wzmocniony. Chcemy również poprawić kwestie marketingowe i promocyjne naszego klubu, aby przez nadchodzący sezon przekonać sponsorów do wsparcia naszego Klubu. Wierzymy że przy pełnym zaangażowaniu zawodniczek , kibiców, sponsorów i wszystkich sympatyków naszego zespołu uda nam się w kolejnym sezonie wywalczyć sportowy awans oraz organizacyjnie unieść trudy gry w elicie polskiego szczypiorniaka.

Ze sportowym pozdrowieniem
Zarząd SPR Sambor Tczew
Michał Kaczyński
Jakub Tomczak

opr. red

Komentarze (4)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu tczewska.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Vert
Vert 7.05.2019, 08:05
Pobłocki, może zamiast ładować pieniądze w gniot Milowicza, warto wesprzeć sport? Te dziewczyny to prawdziwa promocja Tczewa!
Gosia
Gosia 6.05.2019, 23:00
Władze miasta i cały Tczew trzeba jakoś wspólnymi siłami finansować tak zdolną drużynę, szkoda by było.Tczewianie potrafią zdziałać cuda nie raz był tego przykład.
Kojot
Kojot 6.05.2019, 22:47
Jeśli tylko zarządowi, zawodbiczkom i kibicom zależało na awansie a reszta ludzi miasta miała i ma to w *** no to sory!!!!! Dobrze nigdy nie będzie!!!!
Redzim
Redzim 6.05.2019, 20:58
Wstyd dla miasta. Jedyny zespół w najwyzszej.klasie rozgrywkowej i nie ma pieniedzy na funkcjonowanie. Masakra to mało powiedziane

Pozostałe