Po pierwsze zmywanie
Najwięcej wody tracimy podczas codziennego zmywania ręcznego. Niektórzy z nas próbując zachować idealny porządek w kuchni, co chwilę sięga do kranu, aby umyć kolejny kubeczek, szklaneczkę czy talerzyk. Rozsądniej jest jednak poczekać, aż uzbiera się większa sterta naczyń i umyć je za jednym zamachem – pod żadnym pozorem pod bieżącą wodą! O wiele lepiej jest zatkać komorę zlewu, napełnić ją wodą i detergentem i umyć garnki i talerze, a dopiero później wszystkie naczynia opłukać pod niezbyt intensywnym strumieniem wody.
Pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej ekonomiczne zmywanie ręczne nie może się równać w oszczędności wody z automatycznym. Najbardziej oszczędne zmywarki w czasie jednego cyklu zużywają ok 6-7 litrów wody, co można porównać z minutą puszczenia silnego strumienia bieżącej wody z kranu. Nigdy nie puszczaj zmywarki, jeśli nie jest zapełniona w całości, chyba że posiada dodatkowe funkcje, np. program mycia połowy wsadu.
Po drugie gotowanie
Czy wiesz, że możesz także oszczędzać wodę, gotując? Ile razy w czasie przygotowywania potrawy musiałeś dolewać do niej wody, bo ta wyparowała? Nie będziesz musiał tego robić tak często, jeśli będziesz używał przykrywek do garnków. Wydaje się to prozaiczne, ale może mieć ogromne znaczenie dla zużycia wody w Twoim domu. Dodatkowo nie marnuj wody, w której gotujesz jajka, warzywa, kasze i ryż, a wykorzystaj ją np. do podlewania roślin doniczkowych lub tych hodowanych na zewnątrz.
Po trzecie kran
Niektóre nawyki dotyczące oszczędzania wody w kuchni możemy zyskać poprzez naukę, inne zaś nabyć automatycznie. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby bateria była prawidłowo uszczelniona – dziennie z nieszczelnego kranu może wypływać aż 15 litrów wody! Bateria powinna być ponadto jednouchwytowa z mieszaczem, co ułatwia ustawienie pożądanej temperatury wody w krótszym czasie (choć najlepszym wyborem w tym przypadku jest oczywiście bateria z termostatem, która samoczynnie doprowadzi wodę do ustawionej temperatury).
Kran wyposaż z perlator, czyli element napowietrzający – dzięki niemu będziesz miał wrażenie, że woda wypływa z wylewki silnym strumieniem, a w rzeczywistości będzie on o wiele mniejszy. Skorzystaj też z możliwości montażu baterii bezdotykowej, która będzie uruchamiała strumień wody tylko wtedy, gdy wyczuje ruch pod wylewką. Ta ostatnia metoda przyda się szczególnie podczas mycia warzyw i owoców – na pewno nie raz złapałeś się na tym, że puściłeś wodę z kranu, po czym sięgnąłeś do lodówki, aby wyciągnąć kolejne składniki potrawy. Dzięki takiej baterii nie będziesz musiał pamiętać o jej ciągłym zakręcaniu.