sobota, 20 kwietnia 2024 09:59
Reklama

Nie masz jeszcze potraw na Wigilię? Pędzimy z pomocą. Pyszności!

Święta to nie tylko czas duchowej odnowy i celebrowania narodzin Pana. To także kilka dni spędzonych w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Na nim, jak w każdym polskim domu, z pewnością brylować będą ryby. Te w najlepszym wydaniu polecają specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich. Sprawdź autorskie przepisy na śledzie, makrelę i pstrąga i inne kulinarne przysmaki!
Nie masz jeszcze potraw na Wigilię? Pędzimy z pomocą. Pyszności!

Przepisy Marii Paterki z KGW w Pomyjach

Sałatka z makreli, „Postna”

2 makrele

5 gotowanych jajek

4 kiszone ogórki

5 łyżeczek majonezu

sól

świeży szczypiorek

 

Jajka ugotować i pokroić, pokroić ogórki. Makrele obrać z ości, dodać jajka i kiszone ogórki, dodać 5 łyżeczek majonezu i troszkę posolić (makrela jest słona). Wszystko wymieszać i na koniec posypać górę świeżym szczypiorkiem.

 

Sałatka warzywna z jabłkami

6 dużych ziemniaków

4 marchewki

2 korzenie pietruszki

1 korzeń selera

5 jajek

 2 jabłka

majonez

sól

pieprz

 

Ugotować ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i jajka. Pokroić w kostkę, łącznie z jabłkami, wrzucając wszystko do miski. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko wymieszać. Na koniec przełożyć do ładniej salaterki i udekorować wedle uznania.


 

Poleca Maria Kamrowska, przewodnicząca KGW w Gogolewie

 

Śledź z suszoną śliwką

3 szt. śledzia marynowanego bez skórki

3 szt. cebuli

3 szt. ogórków konserwowych

1 opakowanie suszonych śliwek

garść majeranku

1 słoik koncentratu pomidorowego

olej

Cebulę pokroić, ogórki obrać i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na pół, zetrzeć majeranek. Sos: na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, podlać wodą, dodać ogórki, śliwki,  majeranek i koncentrat i ostudzić. Na koniec zalać zimnym sosem marynowane śledzie.

 

Sałatka śledziowa „zimowa”

4-5 szt. filetów śledziowych

ogórki konserwowe

2 jabłka

1 cebula

1 duży por

Filety pokroić w kostkę, ogórki i jabłka pokroić w małą kostkę, cebulę drobno posiekać, por pokroić w cienkie krążki. Wymieszać wszystko w salaterce.

Sos:

1/2 słoika majonezu

łyżeczka musztardy

sól

pieprz

Majonez i musztardę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem sałatkę.

Wierzch

2 jajka ugotować na twardo, posiekać i posypać na wierzch.

 

 

Specjały Wiesi Rychłowskiej z KGW w Morzeszczynie


Pieczony pstrąg z grzybowym farszem

Pstrąg
cytryny
cebule
masło (do smażenia)
pieczarki
kurki
sól
pieprz

Pstrąga należy sprawić, następnie przyprawić i dobrze natrzeć cytryną, albo obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folie spożywcza i pozostawić na 2
godziny.

Farsz:

Cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażyć na maśle pieczarki, po chwili dodać kurki i pokrojoną cebulę. Doprawić wedle uznania.

Nadziać pstrąga grzybowym farszem, otwory spiąć wykałaczkami i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Można przewrócić na chwilę na drugą stronę. Upieczoną rybkę pociąć na porcje. Dla dekoracji wsadzić w rozcięcia plasterki cytryny.


Podziel się
Oceń

Reklama