×
Piątek, 16.11.2018, imieniny: Edmunda, Marii, Marka

(ZDJĘCIA) 9. sympozjum „O jeściu na Kociewiu” w Subkowach. W tym roku na stołach królował burak

  • 15.10.2018, 07:41
  • (MW)
(ZDJĘCIA) 9. sympozjum „O jeściu na Kociewiu” w Subkowach. W tym roku na stołach królował burak (MW)
Podziel się:
Oceń:
Odbyło się już dziewiąte sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. W tym roku na stoły trafiły buraki ćwikłowe. Kolor buraka mienił się w potrawach we wszystkich możliwych odcieniach. Jak zawsze było smacznie, zdrowo i regionalnie. Hitem tegorocznego sympozjum był… wykład o buraku.

Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”, tradycyjnie odbyło się w pierwszą sobotę października (w tym roku 6 października br.), w subkowskim Domu Kultury. 

Ogłoszenie lokalne Tczew
Ogłoszenie lokalne Tczew
Ogłoszenie lokalne Tczew

Wykład z podtekstem

Już od progu było wiadomo, kto jest bohaterem spotkania. Wszędzie było czuć zapach buraka oraz barszczu ukraińskiego, dodatkowo odwiedzający otrzymywali książkę „Buraczkowe potrawy na Kociewskim stole” wydaną przez Kociewskie Forum Kobiet. Gdy goście wygodnie zasiedli przy stołach, kociewskie dziewczęta poczęstowały ich sokiem ze świeżo wyciśniętego buraka, z dodatkiem jabłka i marchwi, a gdy kubki smakowe zostały wystarczająco pobudzone, przyszedł czas na otwarcie wydarzenia. (...)

(MW)

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu tczewska.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe