To co u nas uznawane jest za powszechną i dobrze znaną potrawę, 300 km dalej uchodzi za coś egzotycznego, wręcz nieznanego. Niemałe zdziwienie w studio TVP 2 wywołała pospolita, wydawałoby się, brukiew. 27 października, „na żywo”, potrawy z tego warzywa przygotowywały Krystyna Gierszewska oraz Anna Pielecka, członkinie Kociewskiego Forum Kobiet. Panie przyjęły zaproszenie od Jerzego Nogala, na co dzień kucharza „Pytania na śniadanie”.
- Jurek chciał spotkać się z nami, gdy przygotowywał potrawy z grzybów. Uznałam, że nie jest to dla nas odpowiedni temat, ponieważ nie mamy w tej kuchni dużych tradycji. Powiedział, że w takim razie może spotkamy się przy okazji przygotowywania brukwi, i to był świetny pomysł – mówi Krystyna Gierszewska, radna gminy Pelplin, mieszkanka Lignów Szlacheckich. - Ludzie z planu, realizujący program, podchodzili i pytali jak brukiew w ogóle wygląda! U nas, na Kociewiu, to warzywo wykorzystywane jest od bardzo dawna. Bardzo cieszy mnie, że stare potrawy powracają na nasze stoły. (...)
Zupa „brukiew na gęsinie”
1 kg gęsiny
1 kg żółtej brukwi
1/2 korzenia selera
70 dag ziemniaków
3 l wody
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier do smaku
Brukiew obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzącą wodą, aby utraciła goryczkę. Zaparzoną brukiew odcedzić, włożyć do garnka, osolić i razem z gęsią i selerem gotować do miękkości. Mięso wyjąć, wywar zlać, a pozostałą w garnku brukiew poszturać (pognieść). Wywar z powrotem wlać do pogniecionej brukwi, włożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować. Gdy ziemniaki są miękkie dodać rozdrobnione mięso i majeranek. Doprawić pieprzem i cukrem.
Napisz komentarz
Komentarze